Şofer judecat pentru moartea unui pieton care a traversat strada neregulamentar. Viteza maşinii, decisivă în proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta şi procesul au durat şase ani FOTO Politia Română
Ancheta şi procesul au durat şase ani FOTO Politia Română

Curtea de Apel Braşov este aşteptată să pronunţe, în 26 octombrie 2020, sentinţa finală într-un dosar de ucidere din culpă în care un bărbat de 60 de ani este acuzat că a accidentat mortal un pieton care traversa strada prin loc nepermis. În primă instanţă, Judecătoria Zărneşti l-a declarat nevinovat pe şofer.

Un bărbat de 60 de ani, din Zărneşti, judeţul Braşov, îşi aşteaptă sentinţa finală într-un dosar în care este acuzat de ucidere din culpă şi în care, în primă instanţă, a fost declarat nevinovat. Accidentul pentru care bărbatul a fost trimis în judecată a avut loc în dimineaţa de 27 noiembrie 2014, în jurul orei 5.45.

Şoferul circula pe raza localităţii Râşnov, când un bărbat care voia să traverseze strada prin loc nepermis i-a ieşit în faţă. Pietonul a fost acroşat cu stâlpul din partea dreaptă a maşinii şi a fost grav rănit, murind o lună şi jumătate mai târziu.

Prima expertiză

Cu ocazia anchetei, a fost dispusă o expertiză din care a rezultat că „în momentul producerii accidentului partea carosabilă era acoperită cu polei, vizibilitatea fiind specifică desfăşurării traficului rutier pe timp de noapte la lumina farurilor”. Expertiza a mai arătat că pe porţiunea pe care a avut loca accidentul viteza maximă permisă era de 30 km/h, iar şoferul circula cu 35 km/h.

„Inculpatul putea evita prin frânare producerea evenimentului rutier, iar victima putea preveni accidentarea sa în cazul în care nu s-ar fi angajat în traversarea sensului de mers”, a fost concluzia expertizei realizate cu ocazia anchetei.

A doua expertiză

În timpul procesului, constatând că expertiza realizată cu ocazia anchetei nu a stabilit viteza la care accidentul putea fi evitat sau prevenit, a fost comandată o nouă expertiză. Potrivit noii expertize, viteza ce i-ar fi permis inculpatului oprirea maşinii înainte de lovirea pietonului este de „circa 28 km/h”. Cea de-a doua expertiză a mai concluzionat că şoferul a avut o viteză de 36 km/h.

Şoferul, declarat nevinovat

Judecătoria Zărneşti a dispus achitarea şoferului acuzat de ucidere din culpă, constatând că principala cauză a accidentului a fost „conduita imprudentă a victimei care a traversat strada intempestiv, fără a se a sigura şi printr-un loc nepermis” . Judecătorul a mai arătat că, potrivit expertizei, „viteza la care putea fi evitat accidentul este inferioară vitezei legale, respectiv 28 km/h, faţă de 30 km/h”. Prin urmare, „accidentul nu putea fi prevenit de inculpat, dacă acesta ar fi rulat cu viteza legală”.

Sentinţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Braşov. Decizia finală a rămas în pronunţare pentru data de 26 octombrie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a obţinut un politician daunele morale din care şi-a cumpărat apartament în Florida: o cicatrice i-a afectat cariera

Daunele morale de 600.000 de euro cerute de familia unui şofer mort într-un accident, catalogate de firma de asigurări drept „astronomice”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite