Şase milioane de lei, „tocaţi“ pentru neperformanţă. Neculaie: „Ar fi o nesimţire ca Primăria să nu ajute echipa de fotbal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform bugetului Consiliului Local pe anul 2011, Primăria Braşov a alocat suma de şase milioane de lei pentru patru echipe din municipiu. În timp ce sportivii din judeţ care au performanţe nu primesc niciun leu, echipele de club care nu au nicio performanţă supravieţuiesc, pe banii Primăriei.

La începutul acestui an, Consiliul Local Braşov a repartizat bugetul pentru anul 2011, iar sportul a primit şase milioane de lei, circa 1,4 milioane de euro. Însă, stupoare: Sumele merg, în totalitate, la clubul municipalităţii, Corona Braşov, organizaţie înfiinţată, în acte, pe 1 iunie 2011. Prin Direcţia de Tineret şi Sport a municipiului Braşov, suma respectivă a fost redirecţionată către echipele care până în 2011 au aparţinut de Sport Club Municipal, iar în prezent au trecut la Corona 2011 Braşov.

Aşadar, din bugetul de şase milioane de lei, clubul sportiv Corona Braşov susţine financiar echipele de handbal feminin şi masculin Rulmentul Braşov, respectiv Dinamo Braşov, formaţia de fotbal de liga a treia Corona Braşov, dar şi gruparea de hochei pe gheaţă Corona Fenestela 68 Braşov. Pe lângă suma uriaşă primită de la bugetul local, ASC Corona 2011 Braşov se ocupă şi de administrarea celor mai importante baze sportive din municipiu.

Scutiţi de chirie

„Noi punem la dispoziţia echipelor partea logistică. Direcţia pentru Tineret şi Sport din cadrul Primăriei Braşov asigură baza materială pentru formaţiile de hochei, de handbal masculin şi feminin, dar şi de fotbal din liga a treia. În proprietatea şi administrarea municipalităţii se află bazele sportive de la Metrom şi Carpaţi, Patinoarul Olimpic, Sala Sporturilor şi Bazinul Olimpic. Echipele legitimate la ASC Corona Braşov susţin fără niciun cost meciurile de pe propriul teren", a declarat preşedintele clubului Corona Braşov, Emilian Cernica.

 Bani mulţi la echipa de hochei

O mică parte din cele 6 milioane de lei repartizată clubului Corona Braşov merge şi către sporturile individuale ale clubului, însă sportivii de la secţiile de patinaj, ciclism, şah, popice, înot sau tenis de masă nu au obţinut performanţe răsunătoare, cel puţin până în prezent. În schimb, circa 3 milioane de lei au fost alocaţi, pentru sezonul competiţional 2010/2011, echipei de hochei pe gheaţă Corona Fenestela 68 Braşov. Gruparea de hochei este singura care a reuşit să iasă din anonimat în stagiunea trecută, devenind vicecampioana României.

Direcţia de Tineret şi Sport a alocat aproape două milioane de lei pentru echipele de handbal feminin şi masculin. Însă, aceşti bani au fost pur şi simplu aruncaţi pe fereastră, întrucât atât Rulmentul Braşov, dar mai ales Dinamo Municipal Braşov, au avut rezultate dezastruoase în sezonul 2010/2011. Rulmentul Braşov a terminat stagiunea pe locul nouă, în timp ce Dinamo Braşov s-a salvat în ultimele etape de la retrogradare, clasându-se pe locul zece, din 14 echipe.

În cele din urmă, echipa de fotbal de liga a treia, Corona Braşov, primeşte de la bugetul local aproape un milion de lei, însă performanţele se lasă aşteptate. Formaţia a terminat sezonul pe locul patru, iar factorii locali au anunţat că vor suplimenta bugetul echipei pentru sezonul 2011/2012.  

Susţinere şi pentru FC Braşov

În ultimii cinci ani, Primăria Braşov a plătit toate cheltuielile de întreţinere de la Stadionul Tineretului. Culmea, se pare că echipa miliardarului braşovean Ioan Neculaie a avut nevoie de ajutorul Consiliului Local pentru a putea supravieţui. Primăria a achitat facturile anuale pentru curentul consumat de nocturnă, gaze, apă şi alte cheltuieli aferente, costurile ajungând la 50.000 de euro.  

„Ar fi chiar nesimţire să nu fim ajutaţi de Primărie, doar echipa de fotbal nu se numeşte FC Neculaie“

Ioan Neculaie

Patron FC Braşov

Campioni uitaţi de Primărie

La polul opus, edilii locali nu au găsit resurse materiale şi pentru sportivii care chiar aduc performanţe Braşovului. Astfel, sportivii precum Adrian Ghişoiu (dublu campion european la haltere), Miruna Vlaicu (vicecampioană europeană la karate) sau Paul Pepene (campion mondial la juniori, la schi fond) sunt trataţi cu indiferenţă şi nu primesc niciun leu din partea autorităţilor locale, fiind nevoiţi să facă performanţă pe stomacul gol, doar pe banii cluburilor de care aparţin.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite