Învierea pe plasmă versus rugăciunea în chilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 20.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la biserica din Răcădău. Foto: Stelian Grăjdan
Aproape 20.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la biserica din Răcădău. Foto: Stelian Grăjdan

Slujba de Înviere oscilează între tradiţionalism şi modernism, în funcţie de biserica aleasă de credincioşi. La Mănăstirea de la Sâmbăta slujba tradiţionale va dura toată noaptea, iar la Braşov, în Rădăcău slujba va fi proiectată pe o plasmă.

Mai citiţi şi:

Pelerinajul Învierii pe străzile Braşovului

Fecioara Maria ar putea fi protectoarea Braşovului

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, mii de turişti sunt aşteptaţi în noaptea de Înviere. Călugării de aici vor sluji pentru toată lumea adunată, în mod tradiţional. Credincioşii vor lua lumină adusă de la Muntele Sfânt din Ierusalim.

„Lumina primită anul trecut tocmai de la Ierusalim a fost păstrată vie în chilia părintelui Teofil. La miezul nopţii, credincioşii vor primi lumina sfântă şi vor înconjura biserica. Ritualul va fi urmat întocmai ca în fiecare an, iar slujba va ţine până la 5.00 dimineaţa", a spus Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu.

Călugării au pregătit peste 5000 de caserole cu pâine şi vin, care vor fi împărţite oamenilor adunaţi din toate zonele ţării. Lăcaşul de la Sâmbăta de Sus dispune şi de locuri de cazare.

Peste 200 de turişti au făcut deja rezervări ca să poată rămâne la mănăstire pe toată perioada sărbătorilor pascale. Cazarea înntr-o cameră cu două paturi, dotată cu grup sanitar, costă pentru 40 de lei de persoană pe noapte.

Slujbă pe plasmă

La Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Răcădău, slujba de Înviere se aunţă a fi un adevărat spectacol. Aproape 20.000 de credincioşi sunt aşteptaţi în noaptea de Înviere în faţa lăcaşului care va transmite slujba pe trei ecrane uriaşe. O plasmă este amplasată pe faţada bisericii şi alte două ecrane uriaşe vor fi aşezate pe stradă.

„Ecranele de lângă biserică oferă posibilitatea credincioşilor de a vedea slujba şi de la câteva străzi distanţă. Tocmai de aceea oamenii vin în număr foarte mare şi petrec câteva ore în jurul bisericii", a explicat preotul Corneliu Gârbacea.

Tot pentru Înviere, preoţii bisericii au angajat şi o firmă de sonorizare. „Pentru Înviere aducem o firmă specializată care se ocupă de spectacole şi evenimente. Ei vor fi responsabili cu sonorizarea şi vor folosi aparatură foarte puternică. Slujba de Înviere se va auzi până pe Tâmpa", a declarat preotul Corneliu Gârbacea.

În curtea bisericii vor fi amenajate opt puncte de distribuire a pâinii cu vin. Pentru ca spectacolul să fie complet, anafura va fi ambalată în punguţe personalizate, iar fiecare credincios va primi din partea bisericii şi câte o felicitare de Paşte.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite