Încă un dosar penal pentru Aristotel Căncescu. Este acuzat de evaziune fiscală. El mai are la activ alte patru dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Consiliului Judeţean Braşov este acuzat de evaziune fiscală. Procurorii DNA susţin că a prejudiciat statul cu peste 18 milioane de lei când a vândut mai multe licenţe radio şi a încasat 5 milioane de euro.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au cercetat tranzacţia print care Aristoel Căncesuc a vândut mai multe licenţe radio şi a obţinut 5 milioane de euro. Aristotel Căcescu este acuzat de evaziune fiscală deoarece potrivit procurorilor este adminsitrator al companiei SC Canaris SRL la momentul comiterii faptei. În dosar au mai fost trimişi în judecată tot pentru evaziune fiscală şi fratele fostului şef al CJ Braşov, Antonin Căncescu şi administratorul companiei SC Canet Radio SRL.

Potrivit rechizitoriului procurorilor: „Inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a vândut reţeaua unui post de radio pe care-l deţinea, către o societate de profil, prin încheierea, la data de 02.03.2007, a unui contract de vânzare-cumpărare, preţul fiind de 5 milioane euro. Structura afacerii a fost stabilită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian astfel încât să nu plătească taxe şi impozite către stat pentru efectuarea acestei tranzacţii. Concret, transferul celor 33 licenţe audiovizuale nu s-a făcut direct de la societăţile deţinătoare, printre care şi SC Canaris SRL, către cumpărătorul final, ci prin interpunerea SC Canet Radio SRL, înfiinţată anume în acest scop de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian. Astfel, societatea nou creată a cumpărat licenţele respective la un preţ subevaluat, de 100 euro/licenţă, iar ulterior cumpărătorul final a achiziţionat toate părţile sociale ale firmei respective cu 5 milioane euro (valoarea reală a licenţelor), deşi aceasta din urmă, la momentul respectiv, nu deţinea în patrimoniu alte bunuri sau active“.

Potrivit procurorilor, prin acest mecanism Căncescu a cauzat un prejudiciu de peste 18 milioane de lei. „Inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 18.027.513 lei reprezentând: 5.674.792 lei debit principal (TVA în valoare de 2.986.045 lei şi impozit pe profit în valoare de 2.514.564 lei pentru SC Canaris SRL plus TVA în valoare de 94.556 lei şi impozit pe profit în valoare de 79.626 lei pentru o altă societate) şi 12.352.721 lei accesorii, majorări de întârziere şi penalităţi“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor. Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

Căncescu este cercetat şi al alte dosare penale

Căncescu mai este inculpat în alte patru dosare penale. Ultimul dosar, care i-a adus şi arestarea lui Căncescu a fost făcut public în martie. Fostul şef al CJ Braşov este cercetat alături de fostul senator Sebastian Grapă şi foşti şi actuali consilieri juţeţeni pentru luare şi dare de mită. Practic dosarul vizează mită electoral. Mai exact Căncescu a primit bani de la cei care doreau un post de consilier judeţean la Braşov.

Căncescu a mai fost trimis în judecată în decembrie 2016 într-un dosar similar în care este acuzat că a primit 105.000 lei pentru a pune pe listele electrorale trei persoane care vroiau să ajungă consilieri judeţeni. De asemenea, Căncescu mai este trimis în judecată alături de Primarul Geroge Scripcaru într-un alt dosar care vizează aprobarea construirii unei farmacii ilegale în curtea Spitalului Judeţean.

Căncescu mai este judecat şi pentru un dosar penal de corupţie deschis în 2014. Este acuzat că a acordat contracte preferenţiale către Ramb Sistem SRL, controlată de Gabriel Bîgiu şi către Gotic SA, controlată de fostul deputat PSD Ion Diniţă. Cele două firme sunt considerate a fi companiile de casă ale CJ Braşpv şi au primit contracte a căror valoare a fost umflată după încheierea documentelor.  Prejudiciul în acest dosar depăşeşte 30 de milioane de lei.

Aristotel Căncescu se află şi în proces de divorţ, solicitarea fiind făcută de soţia sa. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite