Apare din nou, de data asta în vecinătatea noastră imediată, una dintre dimensiunile cele mai ciudate şi cumplite ale conflictelor militare: folosirea oficială a „luptătorilor străini“ ca formulă de exacerbare pe diverse baze motivaţionale a calităţii propriilor trupe, adăugând şi maximizând potenţialul de violenţă al angajamentelor individuale.

acum 4 luni · comentarii (54)

Chiar dacă, lucru improbabil, Rusia ar cuceri Kievul şi ar instala un regim marionetă, nu are cum stăpâni un popor de 45 de milioane de cetăţeni, dintre care 15 milioane sunt apţi de luptă. Îi vor aştepta pe ocupanţi cu arma în mână la fiecare colţ de stradă. Plus o graniţă imensă cu ţări NATO pe care Rusia nu are cum s-o controleze.

acum 4 luni · comentarii (46)

Invazia militară declanşată în urmă cu două săptămâni de Rusia în Ucraina, soldată până la acest moment cu peste 400 de morţi, dar şi cu numeroşi refugiaţi care fug din calea bombardamentelor, a scos la suprafaţă, cum era firesc, atât lumina, cât şi întunericul care domină fiinţa umană care, la rândul lor, se află într-un permanent război pentru apărarea sau acapararea sufletului.

acum 4 luni · comentarii (119)

A început o nouă săptămână cultural muzicală, cu două ştiri importante. Prima este numirea Cristinei Uruc la conducerea executivă a Festivalului Enescu, ca succesor al dlui Mihai Constantinescu, care va rămâne însă în echipa bienalei în calitate de consultant artistic şi logistic până la finalul ediţiei din 2023.

acum 4 luni · comentarii (1)

În ultimele zile, mai ales în paralel cu conflictul din Ucraina, mulţi români au manifestat comportamente aparent bizare: mulţi şi-au pregătit rucsacul de urgenţă, alţii au cumpărat cât mai multă valută; unii au descoperit brusc importanţa paşaportului biometric sau au făcut stocuri de pastile cu iod; ieri au luat cu asalt benzinăriile. Explicaţiile pentru acestea converg spre o posibilă singură explicaţie.

acum 4 luni · comentarii (20)

Vladimir Vladimirovici Putin nu este doar preşedintele Federaţiei Ruse, ci un simbol al naţionalismului şi imperialismului rus, un adept al kalashnikov diplomatic, care a definit politica externă a Rusiei în aproape toată istoria, mai puţin în perioada Romanovilor luminaţi, care erau înrudiţi cu familiile imperiale europene şi participanţi, co instrumentalişti, la concertul politic european.

acum 4 luni · comentarii (20)

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public nr.120/2006, pe care l-am iniţiat. Din cei 287 de deputaţi prezenţi, 277 au votat în favoarea proiectului de lege.

acum 4 luni · comentarii (3)

Toate aceste evenimente care s-au petrecut în ultimele două săptămâni de când a început războiul în vecini, prevăd că societatea românească, economia, ţara pot fi oricând ţintele unor provocări de destabilizare, anarhie şi haos distructive, dacă autorităţile, instituţiile abilitate nu îşi fac treaba în privinţa dezinformărilor, propagandei nocive şi manipulărilor în curs.

acum 4 luni · comentarii (11)

S-au petrecut două evenimente care, în opinia mea, au caracteristicile principale ale unei acţiuni ofensive de război cognitiv: s-au desfăşurat fulgerător, la scară mare, implicând mass media, au generat efectul uşor de obţinut şi instantaneu de "bulgăre de zăpadă" pe reţelele sociale, s-au axat pe o tematică extrem de uşor de înţeles şi cu potenţial emoţional extrem de înalt, verificat în timp în alte episoade acute.

acum 4 luni · comentarii (27)

Au trecut deja două săptămâni de la invazia militară declanşată de Rusia pe teritoriul Ucrainei, unul dintre cele mai dramatice şi întunecate evenimente petrecute după al Doilea Război Mondial, iar efectele fricii, terorii şi ale groazei de moarte, care au pus stăpânire pe întreaga omenire, se fac deja resimţite şi în România.

acum 4 luni · comentarii (53)

PENTALOG, companie internaţionala specializată în furnizarea de servicii şi soluţii digitale, se alătură programului Generaţia Tech Braşov 2021 şi oferă 100 de burse gratuite la cursurile de calificare în competenţe digitale şi de programare IT pentru braşovenii în căutare de specializare sau reconversie profesională.

acum 11 luni · comentarii (0)

Digital Nation anunţă lansarea programului de Burse Generaţia Tech, pentru forţa de muncă locală în căutare de specializare şi reconversie profesională în domenii cheie din IT.

acum 1 an · comentarii (0)

Agenda noastră publică e mereu plină de surprize, de la dramele Biancăi şi ale lui Victor Slav, la noul 007 fără talent, domnul Ponta. Asta ne face însă de multe ori să uităm de indignarea legitimă faţă de unele măsuri. De ce? Pentru că între timp, şi relativ rapid, „s-a mai întâmplat ceva". Este ceva normal, mai ales în societatea alertă în care trăim.

acum 8 ani · comentarii (1)

Braşov, Strada Prundului, nr. 9, intersecţie cu Strada Trotuş, nr. 2. Un imobil verde, ce poartă patina timpului, şi o parcare amenajată cu locuri libere. O duminică perfectă de august. Vacanţă, în sfârşit, vacanţă! Te bucuri de prieteni, de  frumuseţile ţării, de natură, de oraşe medievale devenite oraşe europene.

acum 8 ani · comentarii (1)
Modifică Setările