Un ciorchine de sănătate. Cât de benefici sunt strugurii pentru organismul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strugurii şi sucul de struguri oferă numeroase beneficii pentru sănătate   FOTO Florentin Coman
Strugurii şi sucul de struguri oferă numeroase beneficii pentru sănătate   FOTO Florentin Coman

Preţuiţi îndeosebi pentru calităţile pe care le oferă vinului – pentru unii, cea mai aşteptată licoare a toamnei – strugurii aduc o grămadă de beneficii pentru sănătate, care nu ar trebui ignorate de nimeni.

Bogaţi în fitonutrienţi, precum antioxidanţii polifenolic, vitamine şi minerale, strugurii ar trebui să nu lipsească din dietele începutului de toamnă, atât sub formă de fructe proaspete cât şi de suc. Specialiştii spun că sucul de struguri, în special cel de struguri negri, oferă beneficii similare celor date de vinul roşu, ale cărui efecte pozitive asupra sănătăţii cardiace au fost demonstrate de numeroase studii.

Flavonoizii din compoziţia sucului de struguri cresc nivelul colesterolului bun HDL, prevenind blocare arterelor şi complicaţiile cardiovasculare. De asemenea, această licoare stimulează produceţia de oxid nitric, molecula responsabilă cu flexibilitatea vaselor de sânge şi de menţinerea sub control a tensiunii arteriale.

Struguri sunt foarte eficienţi şi în tratarea constipaţiei, având un efect laxativ deoarece conţin acid organic, zahăr şi celuloză.

Resveratrolul, un polifenol prezent în struguri reduce nivelurile de peptide beta-amiloidale, la cei care suferă de boala Alzheimer. Studiile sugerează că strugurii pot îmbunătăţi că strugurii pot îmbunătăţi sănătatea creierului şi pot bloca apariţia bolilor neurodegenerative, notează sfatulmedicului.ro. Tot resveratrolul ar contribui şi la inhibarea formării tumorilor canceroase în organism, potrivit unor studii de specialitate.

Sucul de struguri este o sursă bogată de cupru, fier şi mangan. Aceşti micronutrienţi joacă un rol important în formarea oaselor şi mentinerea densităţii lor. Ca atare, băutura este recomandată pentru prevenirea afecţiunilor osoase, dar şi pentru dezvoltarea unui sistem osos sănătos în copilărie şi menţinerea oaselor sănătoase la vârste înaintate.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite