Un bloc ANL din Brăila are tendinţa de a se înclina precum turnul din Pisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bloc din cartierul ANL Lacu Dulce, din Brăila, începe să semene cu faimosul turn din Pisa. Imobilul s-a înclinat vizibil într-o parte, iar locatarii se tem de ce e mai rău, în eventualitatea unui cutremur. Oamenilor le e teamă că blocul s-ar putea prăbuşi, însă nu se mută în altă parte deoarece nu au posibilitatea financiară de a plăti chirii mai mari decât cea pe care o achită pentru apartamentele de aici.

“Blocul acesta a fost construit pe o fostă groapă de gunoia oraşului şi probabil că terenul a început să cedeze, dacă a început să se încline atât de vizibil. Stăm cu frică să nu se întâmple cine ştie ce, dar unde să plecăm în altă parte? Nu avem bani să ne mutăm”, ne-a declarat Mardare Lefter, unul dintre locatarii blocului A 21, din cartierul ANL Lacu Dulce.

Până la începutul acestui an, când imagini cu blocul înclinat au fost publicate în presa locală, Primăria Brăila nu s-a interesat de acest caz. Reprezentanţii autorităţii locale spun că ei nu au observat că ar fi vreo problemă cu imobilul în cauză şi nici locatarii nu au făcut sesizări pe această temă. “Blocul A 21 a fost construit din fondurile ANL Bucureşti şi recepţionat în luna aprilie, 2004. De la data recepţiei şi până în ianuarie 2014, Asociaţia de Locatari din zonă sau chiriaşii din acest bloc nu ne-au sesizat existenţa unor probleme tehnice”, ne-a declarat Emilena Huiu, directorul Serviciului de Utilitate Publică de Admnistrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC), din cadrul Primăriei Brăila.

Că blocul este, totuşi, înclinat nu doar se vede cu ochiul liber dar se simte şi când pătrunzi pe casa scării. Cei care coboară pe scara acestui bloc au, cumva, senzaţia că alunecă în faţă. Pentru a elimina orice dubiu, autorităţile locale au angajat un expert tehnic care a efectuat măsurători la faţa locului. Concluzia acestuia: “Din măsurătorile efectuate s-a constatat o tasare diferenţiată pe latura opusă intrării în bloc”. Cu alte cuvinte, blocul a luat-o un pic la vale.

image

Blocul s-a înlcinat vizibil  FOTO Florentin Coman

Expertul tehnic autorizat ing. Ionel Simionescu, a adăugat, însă, în raportul de expertiză, că deocamdată nu există motiv de îngrijorare. “Nu au fost constatate degradări de ordinul fisurilor sau crăpăturilor la nivelul elementelor structurale. În subsolul tehnic al blocului au fost verificate reţelele interioare şi exterioare de apă şi canalizare, constatându-se că nu există pierderi. Nivelul tasărilor semnalate şi starea tehnică nu conduc la diminuarea capacităţilor portante a structurii de rezistenţă în preluarea sarcinii seismice, situaţie ce nu impune adoptarea unor măsuri de punere în siguranţă provizorie a bloculuide locuinţe”, se precizează în raportul expertului.

Cu alte cuvinte, deşi blocul e vizibil înclinat, nu există risc imediat de prăbuşire. Pentru ca lumea să fie liniştită, directorul Huiu promite, totuşi, că starea tehnică a blocului va fi urmărită şi reevaluată periodic. Mai mult, conducerea SUPAFLC promite că în perioada imediat următoare se vor face lucrări de reparaţii la trotuarul din faţa blocului, care s-a crăpat din cauza tasării terenului.

Cât priveşte construirea blocului pe locul unei foste gropi de gunoi, reprezentanţii Primăriei nici nu confirmă dar nici nu neagă acest aspect. „Chiar dacă a fost o groapă de gunoi acolo, nu mai ştie nimeni locaţia ei exactă, deci nu se poate spune dacă blocul în cauză a fost ridicat pe aşa ceva. Cert este că fundaţia sa a fost realizată conform normelor tehnice în domeniu, pe o pernă de balast ale cărei caracteristici au fost stabilite de specialişti în geodezie”, ne-a mai declarat directorul Emilena Huiu.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite