Tot mai puţini donatori de sânge la Brăila

Tot mai puţini donatori de sânge la
Brăila

Numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere la Brăila, unde doar 25 – 35 de persoane trec zilnic pragul Centrului de Transfuzie Sanguină, faţă de 45 – 50, câte veneau până acum. Per total, în prmul semestru al anului în curs au doant sânge 4.776 de brăileni, faţă de 5.202 donatori înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest context, chiar şi cele mai frecvente grupe de sânge, 0 şi A, au ajuns să fie deficitare. Potrivit doctorului Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzii Brăila, fenomenul se explică prin faptul că, pe de o parte, populaţia activă din judeţ, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani ,este plecată din ţară, iar pe de alta, exigenţa la trierea donatorilor.

Dr. Iugulescu a precizat, pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”, că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, poate dona sânge, dar există şi o serie de reguli ce trebuie respectate.

"Nu poate dona oricine. Donează doar persoanele sănătoase, de aceea există o serie de persoane care sunt respinse de la donare temporar sau definitiv. Este o triere foarte strictă, datorită unei legislaţii care trebuie pusă în aplicare pentru protejarea donatorilor şi pentru a avea pungi de sânge de cea mai bună calitate. Există norme privind informaţiile ce trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană", explică directorul CTS Brăila.

Cu alte cuvinte, există foarte multe criterii de excludere temporară sau permanentă a donatorilor: consum de medicamente, boli infecţioase, hepatite, HIV, sifilis, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, obezitate, diabet, consumul de sucuri colorate chimic sau energizante, care colorează plasma. În anumite cazuri, un factor negativ îl reprezintă analfabetismul celor care vor să doneze, dar nu înţeleg despre ce este vorba şi nici nu ştiu să semneze că acceptă să doneze 450 mililitri de sânge.

Cititi si

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: