Timp liber: Lacu Sărat, izvor de relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din secolul al XIX-lea, lacul cu apă sărată situat la 7 kilometri de Brăila era cunoscut drept un izvor tămăduitor. În urmă cu o sută de ani, era „cea mai veche şi mai reputată" din toată România, iar nămolul său vindecător era cunoscut în toată Europa.

Apele Lacului Sărat au fost dintotdeauna bogate în materii minerale şi organice, nemaiîntâlnite în asemenea concentraţie în nicio altă staţiunedin ţară.
Înaintaşii noştri, buni comercianţi, au ştiut să se folosească de acest „dar ceresc" şi au ridicat aici edificii împunătoare, ce concurau cu oricare alte mari obiective turistice ale Europei.

Loc de promenadă

Odinioară, staţiunea era considerată loc de promenadă. Parcul englezesc, cu fanfară, sală de „popice şi croquet", marele Cazino din sec. XIX, Vila Regală, Vila Ţancu, Vila Popescu - unde a fost, o vreme, portar marele Panait Istrati -, Vila Căp. Leonida Nicolescu, Vila Nisipianu, restaurantele Untaru şi Cazacu, sunt doar câteva din edificiile de odinioară atât de râvnite ale Staţiunii Lacu Sărat.
„Toată lumea bună a Brăilei mergea în weekend la Lacu Sărat. Exista tramvai electric până în staţiune, încă din anul 1900. Din 1904, oraşul era iluminat electric. Din Lacu Sărat, se puteau face excursii în Monument, Grădina Publică, Port, precum şi în toate celelalte zone atractive ale oraşului. Străinii erau încântaţi de ceea ce li se oferea", a precizat directorul Arhivelor Brăila, Giani Oltianu.

Odihnă

Astăzi, lacul păstrează farmecul de altădată şi oferă turiştilor de pretutindeni atât prilejul de a se destinde, cât şi de a se trata. Băile cu nămol şi apă sărată sunt apreciate de cei peste o mie de turişti aflaţi acum în staţiune. Brăilenii au şi ei prilejul de a-şi încărca bateriile în staţiune, mai ales că sunt printre puţinii care cunosc cotloanele pădurii din coasta lacului. Aici, se poate aprinde focul de tabără, de grătar, ce-i drept în spaţii special amenajate.
Cu o condiţie: să lăsaţi natura intactă, aşa cum aţi găsit-o. Pentru unii, însuşi apusul de soare poate fi moment de încântare. Deunăzi, reporterii noştri au surprins în imagini cum globul auriu se prelinge în apa lacului (vezi foto).

Tratament

Stabilimentul de băi reci şi calde, duşuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, cabinete de hydroterapie, phyzioterapie, masaje şi băi electrice.
Ceea ce ar trebui să-i mai bucure pe brăileni este faptul că şi la ora actuală, Staţiunea Lacu Sărat deţine cel mai valoros zăcământ terapeutic din România, fiind o adevărată oază de verdeaţă în plină stepă a Bărăganului Nordic. Este unul din locurile cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui, circa 2.200 de ore pe an.
Complexul balnear cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, suană şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de baneaţie liberă (băi de soare şi nămol).
Tot aici, puteţi vizita Mânăstirea Sf. Mare Mucenic Pantelimon, ridicată exclusiv din lemn, din iniţiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite