Termocentrala Brăila în pericol să ajungă la fier vechi. Există un investitor care ar putea salva obiectivul, însă guvernanţii nu îl bagă în seamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Oltenia (CEO) intenţionează să închidă Termocentrala de lângă Brăila, în cadrul valului de restructurări aflat în curs. Anunţul a fost făcut de directorul unităţii brăilene, Gabriel Dieaconu, care trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul distrugerii complete a termocentralei, de către hoţii de fier vechi care abia aşteaptă să înceapă jafurile odată cu intrarea obiectivului în conservare.

„Noi suntem 273 de persoane aici, de la director la ultimul muncitor şi vor fi disponibilizate 250. Problema este că noi nu putem funcţiona şi nu funcţionăm de aproape trei ani de zile pentru că preţul gazului s-a scumpit foarte mult şi practic suntem în afara pieţei. Acelaşi lucru se întâmplă la toate termocentralele care sunt pe parte de gaz. Preţul gazului ajunge la aproape dublu faţă de preţul actual al energiei", a declarat Dieaconu.

Acesta spune că ar exista o şansă pentru salvarea termocentralei, deoarece o firmă olandezo-rusă intenţionează să investească aici pentru aplicarea unei noi tehnologii. "E o instalaţie de desulfurare de 100 de ori mai ieftină decât ce se face acum în Europa. E adevărat că s-au făcut numai teste de laborator, aici ar fi prima dată când se aplică pe o instalaţie industrială. Dacă asta îşi arată beneficiile, în loc de 400 de milioane de euro cât costă o desulfurare ce s-a făcut la noi în ţară, ar costa în jur de 5 milioane de dolari”, spune directorul Termocentralei brăilene.

Deocamdantă, însă, deşi s-au făcut demersuri inclusiv la Guvern, investitorul încă aşteaptă un răspuns din partea oficialilor români care au puterea de decizie. „Ar fi o investiţie de 45 - 50 de milioane de euro. Investitorul aşteaptă cu banii pregătiţi, ca să spun aşa, însă în ciuda acestei oportunităţi absolut extraordinare, lucrurile nu se mişcă. S-a făcut studiu de fezabilitate şi, pe scurt, preţul energiei rezultate în urma investiţiei care se va face este sub preţul pieţei actuale, deci vom deveni competitivi.

Cu toate astea, cu toate explicaţiile tehnice care s-au prezentat, se bate pasul pe loc. Dacă nu se rezolvă problema asta, sunt toate şansele să ajungem la fier vechi. E cunoscută problema la nivel de ministru al Energiei la domnul Andrei Gerea şi la nivelul conducerii CEO, însă se bate pasul pe loc. Vine 1 iunie, vom pleca toţi de aici şi dacă se întâmplă asta, în două luni de zile s-a terminat! Nu se mai poate face tehnic nimic ca să reporneşti centrala", a declarat conducerea Termocentralei brăilene pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Închidrea Termocentralei nu s-ar rezuma doar la distrugerea actualelor unităţi de producere a energiei ci ar afecta şi alte obiective din judeţ. La ora actuală, câteva mii de hectare din judeţul Brăila sunt irigate datorită infrastructurii existente la Termocentală. De asemenea, priza de apă a municipiului Brăila este alimentată printr-un canal de aducţiune al Termocentralei.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite