Tămăduirea credinţei. Creştini din toată ţara vin să se spele de păcate la izvorul de sub Biserica Greacă din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Greacă din Brăila a fost şi în acest an loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi din toată ţara, atraşi de faima apei care izvorăşte la 12 metri sub lăcaşul de cult. Există credinţa că această apă săvârşeşte minuni, astfel că sărbătoarea Izvorului Tămăduirii face din Brăila un fel de centru al Ortodoxiei, aşa cum Iaşul atrage mulţimi de pelerini cu moaştele Sfintei Parascheva, iar Bucureştiul cu cele ale Sfântului Dimitrie.

La Izvorul Tămăduirii vin în fiecare an mii de credincioşi din toată ţara, convinşi că apa sfinţită de aici face adevărate minuni pentru sănătate. Spre deosebire de alte pelerinaje, cel de la Brăila se desfăşoară sub semnul liniştii deorece Jandarmeria Brăila se implică activ în menţinerea ordinii la rândul format de credincioşi.

Pelerinii aşteaptă cu răbdare ore întregi, la cozi ce se întind pe sute de metri, pentru a intra la izvorul subteran ca să ia apă sfinţită. Singura problemă este că unii ţin moţiş să încarce recipiente de 5 sau chiar 10 litri, pentru a lua cât mai multă apă, iar din cauza suprasolicitării izvorul subteran începe să dea apă din ce în ce mai tulbure. 

image

Apa izvorâtă sub biserică este pusă în budane de lemn, iar apoi ajunge în PET-urile credincioşilor  FOTO Florentin Coman

"Eu sunt bolnav de inimă, am mai luat apă şi în anii trecuţi şi m-am simţit mai bine. Acum stau la coadă şi pentru mine şi pentru nişte vecini, care sunt prea bătrâni şi bolnavi pentru a putea veni aici", ne-a spus brăileanul Mircea L., de 55 ani. Alina G., 58 de ani, din Galaţi, n-a mai fost până anul acesta. Acum a venit pentru prima dată, fiindcă a auzit că apa izvorâtă de sub Biserica Greacă este foarte bună pentru sănătate. "O să iau pentru mine şi pentru surorile mele, ca să ne ajute să scăpăm de boli", ne-a spus femeia.

Până să ajungă să ia apa miraculoasă, însă, unii credincioşi cedează din cauza oboselii şi ajung la spital. Aşa au păţit, la sărbătoarea din acest an, două femei, una din Vaslui, în vârstă de 69 ani, şi una din Brăila, de 70 ani, care, în jurul orei 12.15, au acuzat stări de leşin. Ambele au fost preluate de o ambulaţă SMURD şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila.

image

Tineri şi bătrâni, din toate categoriile sociale, îşi aşteaptă rândul pentru a lua apa sfinţită  FOTO Florentin Coman

Ca de obicei, Sfânta Liturgie a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La ora 9.00, arhiepiscopul a coborât la izvor şi a binecuvântat agheasma, apoi a intrat în biserică, pentru oficierea slujbei.

Ridicată în perioada 1863 – 1872, Biserica „Buna Vestire”, zisă Greacă, monument istoric ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist, reprezintă un adevărat punct de reper pentru centrul istoric al municipiului Brăila. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tătărăscu, C. Liochis şi zugravul Belizarie, iar uriaşele candelabre sunt confecţionate din cristal de Boemia.

Catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera unor artişti aduşi de la Constantinopol, iar zidăria a fost realizată de meşteri italieni. Din păcate, în ultimii ani zidurile exterioare şi acoperişul bisericii au început să se degradeze, iar lucrări de reparaţii nu se pot face doarece drepturile de proprietate asupra lăcaşului de cult sunt disputate între Episcopia Ortodoxă a Dunării de Jos şi Comunitatea Elenă din Brăila.

Citiţi şi 


 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite