Sute de bunici şi mătuşi au devenit mame de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul a redus drastic, în acest an, numărul copiilor instituţionalizaţi, plasându-i bunicilor şi mătuşilor. Astfel, în centrele Protecţiei Copilului au mai rămas 528 de minori, cu 49 mai puţini decât anul trecut.

Dintre cei 528 de copii instituţionalizaţi, 90 se află în căsuţele de tip familial,137 în apartamentele de tip familial, unul în centrul maternal şi nouă în Centrul de plasament în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat. Alţi 291 de copii sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti.

Comparativ cu anul trecut, numărul micuţilor care beneficiază de protecţie specială a scăzut, acesta fiind şi rezultatul strategiei aplicate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Explicaţia ar fi, potrivit specialiştilor DGASPC, că legislaţia actual obligă autorităţile locale să se implice pentru plasarea copiilor în familia extinsă a minorului. Aşa se face că, în present, sunt şi câteva sute de copii care se află în grija bunicilor sau a mătuşilor. Indemnizaţia de plasament este de 97 de lei pe lună.

„Fiecare copil beneficiază de un plan individual de protecţie, a cărui finalitate este, după caz, reintegrarea în familie, adopţia internă sau integrarea socio-profesională. În primul rând, noi urmărim reintegrarea micuţilor în familii. Acesta este cel mai important lucru", a declarat Simona Cimpoae, purtător de cuvânt al Protecţiei Copilului.

Pentru sute de copii, „mama este angajată"

Astăzi, „acasă", pentru sute de copii înseamnă căsuţele şi apartamentele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mulţi dintre ei poate că nici nu au apucat să vadă trăsăturile mamei, alţii au gângurit pentru prima dată în preajma asistenţilor maternali profesionişti.

Ei sunt copiii pentru care luptă angajaţii DGASPC ca sărbătorile să aibă acelaşi farmec şi aceeaşi strălucire ca pentru noi toţi.

Părinţii i-au abandonat din varii motive - lipsa banilor, neînţelegerile familiale, neglijenţă, abuz, etc. Dar ei, copiii noştri, ai tuturor, continuă să zâmbească, continuă să trăiască şi încearcă să se integreze în societate. Sunt ajutaţi să răzbată de către angajaţii DGASPC.

„Copiii sunt pregătiţi emoţional înainte de stabilirea măsurii de protecţie şi beneficiază de un program de acomodare derulat pe o perioadă de două săptămâni", ne-a declarat Alexandru Sculschi, directorul Protecţiei Copilului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite