Speranţe de salvare pentru Biserica Greacă din Brăila, monument istoric de importanţă naţională şi universală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Biserica Greacă din Brăila, monument de importanţă naţională şi universală, are, în sfârşit, şansa de a fi reabilitat, după 20 de ani de încercări eşuate ale autorităţilor locale. Zilele trecute, Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat trecerea terenului în suprafaţă de 2.125 mp, din curtea bisericii, din proprietatea municipalităţii în proprietatea Parohiei „Buna Vestire”.

După un proces care a durat mai bine de 10 ani, între Arhiepiscopia „Dunării de Jos” din Galaţi şi comunitatea elenă din Brăila, parohia „Buna Vestire” Brăila a obţinut, în 2013, dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 1.257 mp şi a construcţiilor Biserica Greacă - în suprafaţă de 1.175 mp şi Casa Parohială - 82 mp, ca urmare a unei decizii civile a Curţii de Apel Galaţi. Cu toate acestea, printr-o hotărâre de CLM din mai 2014 de atestare a apartenenţei domeniului privat, terenul din curtea bisericii, în suprafaţă de 2.129 mp a fost inventariat ca aparţinând municipiului Brăila.

Prin transmiterea dreptului de proprietate către Parohie, consilierii locali au dat undă verde pentru depunerea unui proiect prin care se încearcă obţinerea unei finanţări de 5 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional, exerciţiul de finanţare 2014 – 2020. Dacă nu avea în proprietate terenul în cauză, parohia nu ar fi putut desfăşura lucrările complexe necesare pentru salvarea bisericii, aflată în prezent într-o stare avansată de degradare.

„Parohia va face şi va depune acest proiect pentru finanţare. Proiectul are o valoare de investiţie de 5 milioane de euro. Numai că era nevoie să le transmitem suprafaţa aceasta de teren, deoarece trebuie să realizeze consolidarea clădirii. Amprenta imobilului o au deja, dar trebuia să facă această consolidare în afara amprentei respective, pentru că va trebui să facă o structură de rezistenţă prin exteriorul clădirii. Aceasta a fost singura variantă. Nu pot să înstrăineze terenul timp de 30 de ani, îi păstrează destinaţia. Am luat decizia cea mai bună din punct de vedere financiar pentru administraţie. Au proiectul. Acum e termen de depunere, foarte rapid. De aceea am şi făcut şedinţa de îndată”, a explicat primarul Marian Dragomir.

Ridicată în perioada 1863 – 1872, Biserica „Buna Vestire”, zisă Greacă, monument istoric ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist, reprezintă un adevărat punct de reper pentru centrul istoric al municipiului Brăila. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tătărăscu, C. Liochis şi zugravul Belizarie, iar uriaşele candelabre sunt confecţionate din cristal de Boemia.

Catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera unor artişti aduşi de la Constantinopol, iar zidăria a fost realizată de meşteri italieni. Din păcate, în ultimii ani zidurile exterioare şi acoperişul bisericii s-au degradat tot mai accentuat.

La 1 iulie 2015, Ministerul Culturii din România, a emis ordinul prin care Biserica „Buna Vestire” a trecut de la grupa de monument istoric de grupa B, de importanţă locală, la grupa A, de importanţă naţională şi universală.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite