Sindicatele cheamă brăilenii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria de proteste împotriva noilor prevederi din Codul Muncii va începe în faţa Prefecturii. Protestatarii vor picheta sediul Prefecturii Brăila în intervalul orar 13.00 - 15.30. Acţiunea de la Brăila va avea corespondent în alte câteva judeţe precum Iaşi, Dolj, Sălaj, Braşov, Timiş sau Bacău.

Filialele judeţene din Brăila ale marilor confederaţiilor sindicale din România - CNSRL Frăţia, BNS, CSDR şi Cartel Alfa - vor organiza în comun, în zilele de 2, 9 şi 16 martie, între orele 13.00 - 15.30, pichetarea sediului Prefecturii Brăila. Cel puţin 250 de membri de sindicat sunt aşteptaţi la fiecare dintre aceste acţiuni de protest. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt legate de noile prevederi ale Codului Muncii despre care spun că, prin aplicarea lor, ar urma să transforme toţi angajaţii în „sclavi".

„Acest proiect legislativ, dacă va deveni lege, va fi total defavorabil lucrătorilor români indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, la stat sau la privat", a declarat Valeriu Partene, preşedintele Uniunii Judeţene CNSRL Frăţia Brăila.
Sindicaliştii reclamă intenţia Guvernului de adoptare a propriului proiect al Codului Muncii prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, ignorând şi de această dată forul legislativ al ţării. Proiectul Codului Muncii pentru care Guvernul a hotărât adoptarea prin asumare nu ţine cont de niciun fel de negociere sau opinie a partenerilor sociali, sindicate şi patronate, spun organizatorii protestelor.

Principalele nemulţumiri
Deschiderea căii către concediere fără niciun fel de explicaţii, posibilitatea angajatorilor de a mări durata săptămânii de lucru la şase zile şi durata zilei de lucru chiar şi până la 14 - 16 ore pe zi, prelungirea perioadei de probă la 90 de zile, acestea sunt principalele motive de nemulţumire ale membrilor de sindicat. „Se dă liber la concediere, se dă liber unui program de muncă fără limită care ar putea conduce la o săptămână de lucru de şase zile şi la o zi de lucru de 14 - 16 ore. Prelungirea perioadei de probă la 90 de zile poate conduce la ideea conform căreia un angajator îşi poate desfăşura activitatea doar cu oameni aflaţi în probe. Se întâmplă un lucru care ne întoarce cu cel puţin 80 - 90 de ani în urmă faţă de tot ceea ce s-a realizat în domeniul legislaţiei muncii", a precizat liderul de sindicat Valeriu Partene.

În afară de ieşiri în stradă, sindicatele se pregătesc să strângă până la data de 14 martie, semnături pentru declanşarea grevei la nivel naţional.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite