Senator condamnat pentru conflict de interese. Judecătorii au stabilit că s-a împroprietărit ilegal cu zeci de hectare de teren când era primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Ruse, senator ALDE, este acuzat  de procurorii Parchetului General că a efectuat mai multe schimburi de terenuri în comuna unde a fost primar timp de patru mandate, obţinând în final foloase financiare necuvenite de zeci de mii de lei din arendarea suprafeţelor de teren.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, pe 13 noiembrie, pe senatorul Mihai Ruse la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării, după ce judecătorii l-au găsit vinovat pentru conflict de interese (6 luni de închisoare) şi fals intelectual (4 luni de închisoare). Verdictul instanţei nu este definitiv.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei îl acuză pe Mihai Ruse că s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare de teren agricol de la fostul IAS Măxineni, iar apoi a luat în arendă 40 de hectare de teren de la primăria pe care o conducea la acel moment, pentru care nu a plătit redevenţa. Senatorul precizase într-o declaraţie depusă anterior la primărie că nu a luat terenuri în arendă.

Anchetatorii au descoperit că senatorul a încheiat mai multe contracte de arendare în perioada cât a condus primăria din Măxineni, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii de la stat.

”În perioada martie 2009 - mai 2011, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de primar al comunei Măxineni, judeţul Brăila, inculpatul a încheiat trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităţii administrativ-teritoriale. Prin actele îndeplinite, inculpatul şi-a asigurat foloase patrimoniale, constând în sumele obţinute reprezentând subvenţii din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Brăila”, menţionează procurorul de caz în rechizitoriu.

Schimburi de terenuri în folos propriu

Procurorii au stabilit că Mihai Ruse ar fi efectuat mai multe schimburi de terenuri în numele primăriei pe care o conducea, ce i-au profitat în final doar lui prin obţinerea de foloase financiare din arendarea suprafeţelor de teren.

”La data de 27.03.2009, Primăria comunei Măxineni, reprezentată de inculpatul Ruse Mihai, a încheiat cu o societate din Galaţi înscrisul intitulat “Acord de schimb temporar”, document înregistrat la Primăria comunei Măxineni , prin care părţile au efectuat un schimb de terenuri agricole. Conform înscrisului încheiat pe o perioadă de 5 ani, unitatea administrativ - teritorială preia un teren agricol în suprafaţăde 11,2 ha, proprietatea S.C. (...) SRL Galaţi, situat pe raza comunei Măxineni şi acordă la schimb un teren agricol în suprafaţă de 11,34 ha, situat pe raza comunei Scorţaru Nou, judeţul Brăila. Ulterior, la data de 30.03.2009, între Primăria comunei Măxineni şi inculpatul Ruse Mihai, primarul comunei, a fost încheiat contractul de arendare, obiectul contractului constituindu-l tocmai suprafaţa de 11,2 ha  care a fost preluată de unitatea administrativ – teritorială de la S.C. (...) S.R.L. Din partea Primăriei Măxineni, la rubrica “arendator”, contractul a fost semnat de  (...) din cadrul instituţiei, din dispoziţia inculpatului Ruse Mihai, iar plata arendei s-a stabilit la nivelul de 400 kg grâu/ha/an (produse, produse şi bani sau numai bani). Ulterior, prin actul adiţional la contractul de arendă, semnat de inculpatul Ruse Mihai la rubrica “arendaş”, iar din partea Primăriei Măxineni, semnat de (...) s-a convenit rezilierea contractului, prin acordul celor două părţi. Potrivit adresei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Brăila (A.P.I.A), inculpatul Ruse Mihai a depus în campania din anul 2009 cerere unică de plată pe suprafaţa de 43,27 ha ce conţinea şi suprafaţa de 11,2 ha, dobândită în baza contractului de arendă înregistrat la Primăria Comunei Măxineni. Urmare cererii depuse, Agenţia a emis Decizia de plată în avans pentru suma totală de 9.063 lei, din care suma de 2.345 lei s-a acordat conform contractului de arendă”, susţin reprezentanţii Parchetului General.

Anchetatorii au descoperit că senatorul a încheiat, în perioada martie 2009 - mai 2011, când era primar al comunei Măxineni, trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităţii administrative, fiind în conflict de interese şi obţinând ilegal 42.508 de lei. Procurorii au descoperit şi că cele trei contracte de arendă nu figurau ca înregistrate la primăria Măxineni, astfel că l-au pus sub acuzare pe Mihai Ruse şi pentru fals intelectual.

 “Fapta inculpatului Ruse Mihai, constând în aceea că, la data de 18.05.2012, cu prilejul întocmirii adresei înregistrate la Primăria comunei a atestat, în mod nereal, că nu a luat în arendă terenuri agricole de la Primăria comunei Măxineni, deşi încheiase cu această unitate administrativ-teritorială contractul de arendă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals intellectual. Analizând activitatea derulată de inculpatul Ruse Mihai prin prisma dispoziţiilor legale incidente şi a materialului de urmărire penală administrat în cauză, apreciez că aceasta se circumscrie infracţiunii de conflict de interese”, a precizat procurorul de caz în actul de inculpare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite