Secretele propolisului, antibioticul natural produs de albine. Ce fel de bacterii distruge şi cum trebuie să-l consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii spun despre propolis că este cel mai puternic antibiotic inventat de natură. Spusele lor sunt confirmate şi de studii recente, care au relevat faptul că nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor) sunt distruse de către propolis.

„Ce a demonstrat ştiinţa cu metode moderne, apicultorii ştiau de sute de ani. Când găseşti într-un stup un şoricel învelit în propolis, care a stat aşa luni de zile, poate chiar ani, fără să se descompună, realizezi că propolisul este antibioticul şi antisepticul perfect”, spune Florian Vizireanu, un apicultor brăilean cu zeci de ani de experienţă în domeniul albinăritului.

Propolisul este un amestec de substanţe vindecătoare, adunat de albine din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, mestecenilor, castanilor, sălciilor, frasinilor, aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. Printr-o metodă numai de ele ştiută, albinele reuşesc să dozeze şi să combine substanţele extrase din mugurii copacilor astfel încât să realizeze o formidabilă barieră de protecţie pentru stup. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”.

Propolisul se găseşte în stare solidă şi are o culoare de la maro deschis până la brun cafeniu, cu nuanţe verzui. Mirosul său este caracteristic răşinilor aromatice.

„Are o mulţime de proprietăţi terapeutice şi se poate consuma şi în stare brută, astfel: se mestecă o granulă până la mărimea unui bob de mazăre, maxim.Asta cu condiţia să fie propolis pur. Pe piaţa neagră există aşa zise batoane de propolis care de fapt au în compoziţie mai multă ceară decât propolis propriu-zis. Cei care consumă aşa ceva îşi asumă un risc, deoarece ceara nu poate fi dizolvată de sucurile gastrice şi, în timp, formează un dop care poate bloca intestinul, provocând constipaţie cronică. Au fost situaţii când a fost nevoie să se intervină chirurgical pentru îndepărtarea respectivului dop de ceară. Asta nu se întâmplă, însă, dacă se consumă propolis pur, care se deosebeşte de cel cu amestec mare de ceară printr-o culoare mai mată, mai puţin strălucitoare”, ne-a explicat apicultorul Florian Vizireanu.

Foarte eficiente sunt şi tincturile cu propolis. Acestea pot fi preparate şi acasă. Reţeta ne-o dezvăluie tot Florian Vizireanu: peste 100 grame de propolis se toarnă 300 grame de alcool de cel puţin 80 de grade. Se amestecă din când în când, zilnic, timp de minimum două săptămâni, tinctura fiind gata atunci când propolisul este complet dizolvat.

Terapia cu tinctură de propolis este eficientă dacă se consumă, gradual, 3 picături în prima zi, apoi 6 picături, apoi 9 şi tot aşa până la 30, apoi de la 30 înapoi, până la 3.

Tincturile de propolis combat paraziţii intestinali, durerile de stomac, ulcerul, menţinând totodată ireproşabilă sănătatea sistemului cardio-vascular. Pe piaţă se găsesc şi alte medicamente naturiste pe bază de propolis. „Proposept” ajută la sanătatea căilor respirator, fiind un foarte bun antiseptic şi antimicrobian. „Propolis C” se recomandă în combaterea gripei şi răcelii, supozitoarele cu propolis, „Niprosept” şi „Nipropol” combat hemoroizii şi fisurile anale. În fine, propolisul sub forma de spray are reputaţia de a vindeca şi cicatriza toate rănile, fiind folosit cu succes şi în vindecarea mai multor tipuri de afecţiuni dermatologice.

Atenţie: înainte de a consuma propolis, trebuie să ştiţi că unele persoane pot dezvolta alergii grave la această substanţă şi de aceea ar trebui să îl consume la recomandarea unui specialist.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite