Seceta afectează tot mai puternic judeţul Brăila. Deşi au acces la sistemul de irigaţii, agricultorii nu îşi udă culturile din cauza costurilor mari

Seceta afectează tot mai puternic judeţul Brăila. Deşi au acces la 
sistemul de irigaţii, agricultorii nu îşi udă culturile din cauza 
costurilor mari

FOTO adevarul.ro

Culturile agricole din judeţul Brăila au început să sufere din cauza secetei. Agricultorii, în special cei din zonele cu soluri nisipoase – Viziru, Berteşti, Însurăţei – se plâng că, dacă nu vin ploile, vor trebui să recolteze floarea soarelui şi porumbul mai devreme decât ar fi normal, pentru a salva ce se mai poate salva.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi aproape toată suprafaţa agricolă a Brăilei este acoperită de sisteme de irigaţii, cei mai mulţi dintre agriculori nu îşi permit să irige din cauza costurilor mari. Dar simplul fapt că terenurile lor arabile se află într-o zonă unde există sistem de irigaţii, nu le dă dreptul agricultorilor, potrivit reglementărilor actuale, să solicite despăgubiri pentru suprafeţele afectate de secetă. Tocmai din acest motiv, la Direcţia Agricolă Brăila nu s-au depus până acum cereri pentru acordarea de despăgubiri.

"Am avut discuţii cu producători agricoli locali, care mi-au spus despre problema secetei pe fondul imposibilităţii lor de a suporta cheltuiala cu irigaţia. Unii dintre ei s-au plâns că acolo unde nu au irigat, la soia, de exemplu, păstăile nici măcar nu au boabe în ele. Din septembrie anul trecut şi până luna aceasta, inclusiv, în judeţ s-au înregistrat precipitaţii care s-au încadrat în media cu care ne-am obişnuit, chiar pe un trend uşor ascendent. Cu toate acestea, dacă seceta va continua, este posibil să existe probleme la culturile aflate în câmp. Totuşi, deocamdată nu ne-au fost comunicate situaţii de calamitări din cauza secetei", declară Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.

În judeţul Brăila s-au înfiinţat culturi de porumb pe 90.354 hectare, floarea soarelui pe 85.139 ha, iar soia ocupă 15.891 ha.

Cititi si

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: