Sărăcie lucie: Maşina morţii a rămas fără motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii legişti au ajuns să facă expertize şi autopsii pe datorie, din cauza crizei financiare. Laboratorul de Medicină Legală, care se autofinanţează, şi-ar putea înceta activitatea din cauza blocajului financiar.

Reînnoirea dotărilor Medicinei Legale se amână şi este greu de spus până când. Nici măcar celebra dubă destinată transportului cadavrelor, care scârţâie din toate încheieturile, nu va putea fi înlocuită curând.

„Maşina morţii", cum o numesc brăilenii, împrăştie un miros pestilenţial chiar şi atunci când nu transportă sinistra încărcătură.

Dr. Aurelian Savu, din cadrul Serviciului de Medicină Legală Brăila, ne-a declarat: „Noi ne-am autofinanţat, n-am cerut bani de la nimeni. Dacă nu ne vor fi achitate expertizele, vom intra în criză. Nu vom mai avea cu ce să plătim utilităţile. Banii vin de la beneficiarii serviciilor noastre, respectiv Poliţie, Parchet, Justiţie, persoane fizice, familiile decedaţilor. Numai Poliţia are la noi datorii de câteva miliarde de lei".

image

Dr. Savu afirmă că, dacă laboratorul va rămâne fără gaze, la iarnă o să fie prăpăd. „Fără bani, nu vom mai avea cum să plătim gazele, apa, curentul. Cum să facem autopsia, cu mănuşi groase în mâini? Iarna, aici în laborator, e mai frig decât afară", afirmă medicul legist.

„Costuri peste posibilităţi"

De cealaltă parte, reprezentanţii IPJ dau vina pe criza financiară.

„Nu ne-au fost alocate fonduri suficiente pentru plata expertizelor medico-legale, necesare continuării anchetelor. Costul acestora şi al autopsiilor depăşeşte cu mult posibilităţile noastre bugetare de a le achita", ne-a declarat subcomisarul Dorin-Valentin Condruz, adjunct al şefului IPJ Brăila.

image

Poliţiştii spun că relaţia cu Medicina Legală este bună şi că singura soluţie este achitarea eşalonată a datoriilor.

„În momentul în care vom avea alocat buget, ne vom achita datoriile. Medicina Legală ne-a înţeles şi de aceea a fost de acord să facă expertizele pe datorie. Au fost cazuri, nu la noi, în care poliţiştii au scos bani din buzunar, ca să plătească aceste expertize medico-legale", a precizat agent principal Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presă al IPJ.

image

Marinela Coşniţă, procuror criminalist, a precizat la rândul său: „Colaborarea cu Medicina Legală este foarte bună, în ciuda problemelor cu care ne confruntăm. Criza ne-a afectat, deopotrivă, pe toţi. Medicii legişti ne însoţesc la toate cazurile de moarte violentă şi îşi fac datoria".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite