Sanda Tănase a fost profesoara de română a Nadiei Comăneci/Află de aici povestea profesoarei

În cei 34 de ani de activitate a iniţiat zeci de generaţii în tainele poeziei, prozei şi ale dramaturgiei. A avut-o elevă pe gimnasta Nadia Comăneci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Timp de 20 de ani a încercat să le fie un sprijin real copiilor de la Şcoala Specială. Părinţii au fost învăţători, mentori ai satului românesc, iar mama a devenit mai apoi profesor de limba şi literatura română.

După absolvirea facultăţii şi-a dorit un post aproape de mama sa care locuia la acea vreme în judeţul Bacău. A reuşit să obţină un loc la Oneşti unde a predat timp de doi ani la Liceul Teoretic nr. 2.

Elena Andrieş a cucerit titlul european şi se pregăteşte pentru olimpiadă

În 1967 a luat fiinţă Liceul cu Program de Gimnastică, iar o parte dintre cadrele didactice de la Liceul nr. 2 au fost asimilate de noua unitate şcolară. Aici a predat până în 1976, perioadă în care, printre elevii săi, s-a numărat şi Nadia Comăneci.

„Nadia era o fetiţă extrem de ambiţioasă, era de nota zece şi la română, ne uimea cu puterea ei de concentrare. În 1976, Nadia a absolvit clasa a VIII-a şi a plecat la Bucureşti, iar eu m-am căsătorit şi am venit la Brăila, prin concurs, la şcoala Profesională Specială, nr. 14 unde am rămas până la pensionare în 1999. Îmi amintesc acel 10 istoric al Nadiei, eram departe de ea, dar mă bucuram ca un copil", îşi aminteşte Sanda Tănase.

Învăţământ special

Aici a întâlnit copii cu probleme, proveniţi în mare parte din orfelinate. Deşi munca cu aceştia a fost suţinută, iar ofertele de a preda în alte unităţi din oraş nu au lipsit, a ales să fie alături de aceşti copii.

„În 1989 am fost transferată la Bălcescu, dar am revenit la şcoala Specială. Aceşti copii sufereau de lipsă totală de afecţiune şi educaţie. Erau printre ei şi copii proveniţi din familii care se interesau de ei", spune profesoara.

„Şcoala din Brăila era o unitate etalon în ceea ce priveşte învăţământul special. Am lucrat împreună cu mai mulţi profesori din ţară la realizarea unor manuale care au şi apărut", explică profesoara.

Ioana Manuela Mucuţă surprinde viaţa în fotografii

Activitatea literară

A publicat o parte dintre eseurile pe care le-a scris prin ziarele şi revistele locale.Unele dintre acestea făceau referire la Şcoala Specială, altele la perioada lucrată la Liceul de Gimnastică. A scris articole de atitudine la momente aniversare, dar şi lucrări în cinstea poetului Mihai Eminescu. La începutul acestui an a publicat lucrarea „Aura de cuvinte a poetului tânăr Ronald Gasparic", o analiză a operei acestuia.

„Ronald Gasparic este fiul unei familii de intelectuali care a murit tânăr. Pe mine m-a impresionat poezia lui. Ronald şi-a presimţit soarta şi îşi accepta destinul cu bucurie. În niciun moment în poezia lui moartea nu este un sfârşit, ci un început spre împlinirea lui", mai spune Sanda Tănase.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost perioada petrecută la Liceul de Gimnastică?

„O perioadă foarte bună. „O şcoală pe podium" - aşa era Liceul de Gimnastică. Şcolile puteau ocupa un loc pe podium la acea vreme spre deosebire de situaţia actuală. Noi toţi eram o familie: profesori, elevi, antrenori. Erau nişte fetiţe care obţineau rezultate deosebite".

Dar la Şcoala Specială?

„M-am ataşat de aceşti copii şi de problemele lor. Erau copii foarte greu încercaţi, dar altruişti şi sensibili. Unii dintre ei s-au realizat, alţii însă s-au pierdut. Am încercat să fim alături de ei, să fim terapeuţi, părinţi şi profesori pentru aceşti copii".

Ce-i place

„Îmi plac oamenii deschişi, generoşi, prietenoşi, optimişti, luptători, sensibili, cinstiţi, care apreciază foarte mult prietenia ca sentiment uman. Prietenia este o vocaţie pe care o ai sau nu, este sentimentul esenţial în viaţă. Prietenia te ajută să treci peste momentele dificile. Îmi plac oamenii cu înclinaţii artistice. Îmi place să călătoresc şi parţial mi-am îndeplinit acest vis".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care au de ascuns anumite lucruri, oamenii meschini, egoişti, care urmăresc exclusiv interese personale. Nu-mi plac oamenii care nu ştiu să zâmbească şi să ofere ajutor celor din jur".

Profil

Născută. 9 octombrie 1942, Iveşti, Galaţi

Studii. Facultatea de Filologie, Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi

Profesie. Profesor de limba şi literatura română

Familie. Căsătorită, un copil

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările