REPORTAJ: De la dorobanţii Regelui Carol, la mascaţii de astăzi/ Un secol şi jumătate de întreceri sportive şi concursuri de tir la Brăila. Unde am fost şi unde-am ajuns?!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraş în care, pentru prima dată, oina a devenit sport naţional, Brăila organiza, în 1868, primele competiţii de tir („dare la semn"), între Bariera Silistrei şi Monument. Concurenţii au tras cu carabinele de la 200 de metri, iar câştigătorii au primit câte o puşcă de vânătoare.

Dacă în prezent doar poliţiştii, jandarmii şi militarii mai dispun de poligon special amenajat şi participă la trageri cu arme de foc, înainte de Războiul de Independenţă toată suflarea Brăilei putea partipa la concursurile de tir.

„În iulie 1868, brăilenii s-au adunat cu mic cu mare la primul concurs de „dare la semn", organizat după un regulament bine stabilit. Primăria a afişat ordonanţe în tot oraşul şi a decis ca întrecerea să aibe loc lângă Parcul Monument. Compania de dorobanţi a pus la dispoziţie zece carabine, 500 de „patroane" (cartuşe) şi 600 dec capse, iar concurenâţii au tras de la 200 de metri distanţă de ţintă", precizează arhivistul Ştefania Botez.

image

Campioni şi pariuri

Atmosfera, în momentul în care trăgătorii loveau ţintele în plin, devenea incendiară.

Ovaţiile prelungite erau potolite numai prin intervenţia comitetului de organizare, din care făcea parte, bineînţeles, primarul urbei, Triandafil Djuvara.

image

De la 24 de concurenţi în 1868, s-a ajuns la 167, în anul 1871 (!). Doi ani la rând, confruntarea a fost câştigată de Manea Bunea, sergent de grăniceri, care devenise un fel de vedetă locală.

Concursurile de tir au încetat abia în timpul Războiul de Independenţă din 1877-1878. Alte sporturi luau avânt.

Înainte de 1900, la Brăila se organizau concursuri de oină, iar profesorul Radu Corbu, de la „Nicolae Bălcescu", a fost cel care a promovat-o ca sport naţional. Tot atunci, se organizau concursuri de gimnastică, hipism şi ciclism.

image

Campionii locali - în 1916, spre exemplu, campionul de box, Apostol, era numit „Leul Brăilei" - se bucurau de o reputaţie imensă.

De la carabină, la „Glock"

Cât despre marile concursuri de tir de pe vremea Regelui Carol I, acestea au devenit amintire.

Astăzi, doar profesioniştii mai pot pune mâna pe o armă letală, ca să facă praf ţinta. Iar în loc de carabină, folosesc acum pistolul „Carpaţi", pistolul mitralieră sau multrâvnitul Glock, mândria „mascaţilor".

image

„Pregătirea profesională a poliţiştilor include şi şedinţele de tragere cu armamentul din dotare, într-un poligon special amenajat", a precizat inspectorul Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Înainte de primul Război Mondial, brăilenii cunoşteau bine regulamentele de fotbal.

image

În 1921, de exemplu, Z.I. Troianos, proprietarul celebrei case cunoscute azi sub numele de „Casa cu stafii", deţinea o „Călăuză a arbitrului", numită „Football asociaţie". In broşură sunt trecute inclusiv loviturile nepermise în fotbal.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite