Regal al portului popular în Bărăgan. Viziru de Jos a fost, pentru o zi, o capitală a straielor din moşi-strămoşi

Regal al portului popular în Bărăgan. Viziru de Jos a fost, pentru o zi, o capitală a straielor din moşi-strămoşi

Imagine de la evenimentul de la Vizirul de Jos FOTO Daniel Lare

Evenimentul a fost organizat de Parohia din Viziru de Jos cu prilejul Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România, care se sărbătoreşte anual în cea de-a doua duminică a lunii mai. La manifestare au participat tineri din cinci localităţi brăilene.

În duminica a treia după Sfintele Paşti, numită şi duminica Mironosiţelor, a avut loc în localitatea Viziru de Jos din judeţul Brăila, spectacolul intitulat ,,Culorile Învierii în straiul popular din Bărăgan”.

Evenimentul a fost organizat de parohia Viziru de Jos, în contextul sărbătoririi Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România (sărbătorită an de an în cea de-a doua duminică a lunii mai, „pentru a evidenţia valorilor inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice acestei zone a ţării”, după cum ne-a mărturisit preotul Rareş Bucur, de la biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La manifestarea desfăşurată în Căminul Cultural din localitatea brăileană Viziru au participat oficialităţi locale, profesori şi preoţi din protopopiatul Însurăţei, însoţiţi de credincioşi şi copii din grupurile catehetice.

Concertul a fost susţinut de mai multe grupuri de tineri din cinci parohii din cadrul protopopiatului Însurăţei. În deschiderea spectacolului, pe scenă au urcat corurile parohiilor Tătaru şi Radu-Vodă, precum şi corul „Nectar” al parohiei gazdă, cu un repertoriu alcătuit din cântece pascale şi pricesne.

În continuare, cu mult talent şi implicare, trupa de teatru de la parohia Bărăganu a interpretat piesa cu tematică biblică „Fiul risipitor”. Seara s-a încheiat cu reprezentaţia de dansuri populare susţinută de ansamblul „Garofiţa” din parohia Lanurile.

În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie de costume populare româneşti vechi şi noi. Cei prezenţi beneficiind şi de o prezentare amănunţită a modului de realizare şi de utilizare a acestor costume la sărbători şi la alte evenimente deosebite din comunitatea locală.

La final, toţi copiii participanţi la eveniment au fost răsplătiţi cu produse tradiţionale româneşti pregătite special de gospodinele satului.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările