Reconversie profesională se poate face şi după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subcomisar Didi Miler înmânează unui cursant diploma de absolvire
Subcomisar Didi Miler înmânează unui cursant diploma de absolvire

19 deţinuţi au învăţat cum să schimbe „brăţările" de arestat cu o brăţară de aur, a meseriei calificate: au devenit frizeri. Multe dintre persoanele care ajung după gratii cu diverse condamnări nu au nicio meserie care să le asigure siguranţa unui loc de muncă atunci când ies din penitenciar.

Acesta este şi motivul pentru care timp de 60 de zile un număr de 19 deţinuţi au participat la un curs de calificare în meseria de frizer.

Cursul de formare profesională a fost organizat cu sprijinul Centrului Regional de Formare profesională a Adulţilor Călaraşi, Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Braila şi a Şcolii Române de Afaceri.

După cum ne-a declarat subcomisar Didi Miler, din cadrul Penitenciarul Brăila, nu întâmplător a fost aleasă această meserie.

„Din păcate, mulţi omit faptul că persoana încarcerată a plătit cu propria libertate fapta pe care a comis-o şi păstrează o oarecare distanţă faţă de aceşti oameni. După ce ies din penitenciar, ei găsesc mai greu de muncă, fiind mult timp stigmatizaţi cu apelative de gen puşcăriaş, pârnăist etc.", ne-a declarat subcomisarul.

„Prin învăţarea acestei meserii, cei care termină de executat pedeapsa pot deschide o afacere proprie fără a depinde de alţi factori şi astfel reintegrarea lor în societate este mult mai rapidă", ne-a spus Didi Miler.

Seriozitate pentru ziua de mâine

Cei 19 cursanţi au absolvit cu brio examenul în urma căruia au primit certificatul prin care le este atestată noua profesie, pentru unii sau singura profesie, după caz, pentru alţii.

"Cursanţii au parcurs două module de pregătire, teoretică şi practică, însumând un număr de 360 de ore. Aceştia au avut posibilitatea de a intra în tainele meseriei şi de a-şi forma deprinderile practice necesare unui bun profesionist. Putem spune că printre ei sunt oameni care au talent pentru această profesie şi vor ajunge să fie foarte bine apreciaţi de clienţi", ne-a declarat profesorul instructor Florica Bratosin, cea care s-a ocupat în parte de fiecare cursant.

Avantajele calificării pentru deţinuţi

Prin cursurile de calificare cei aflaţi în penitenciare beneficiază de două avantaje. Ei obţin o reducere a pedepsei şi în plus intră în posesia unui certificat de calificare cu ajutorul căruia pot găsi mai uşor un loc de muncă, odată ce au terminat perioada detenţiei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite