Război total cu bursucii, pe un sector de dig brăilean. S-au folosit arme de foc pentru combaterea animalelor care săpaseră vizuini în corpul digului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, instituţia care administrează o parte dintre digurile de pe raza judeţului, se confruntă cu o adevărată invazie de bursuci, animale care au săpat numeroase galerii în corpul digului la Dunăre din zona comunei Stăncuţa. Ca să combată periculosul fenomen ce pune în pericol digul, SGA a solicitat inclusiv sprijinul vânătorilor, care au împuşcat câţiva bursuci, deşi specia e protejată de lege.

Pe parcursul anului trecut, în incinta îndiguită Călmăţui - Gropeni – Chiscani, pe o lungime de 10 kilometri, au fost descoperite nu mai puţin de 40 de vizuini săpate adânc în interiorul digului. Acestea slăbeau mult rezistenţa digului, astfel că în cazul unei viituri pe Dunăre acesta s-ar fi putut rupe.

În lupta contra bursucilor a intrat şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi care a obţinut de la Ministerul Mediului aprobarea să împuşte mai mulţi bursuci decât cota alocată iniţial. Specia respectivă este protejată de lege, iar AJVPS Brăila primise permisiunea să împuşte un singur exemplar. Ca urmare a stricăciunilor făcute în diguri, cota a fost ridicată la şapte exemplare, iar vânătorii au reuşit să împuşte şase.

image

Vânătorii brăileni au reuşit să împuşte câţiva bursuci   FOTO SGA Brăila

„Angajaţii noştri au intervenit cu un utilaj pentru astuparea tuturor celor 40 de vizuini identificate în digul din zona Stăncuţa. În general, bursucii fugeau când începeau săpăturile, însă câţiva au fost găsiţi la faţa locului. Vânătorii care însoţeau echipele de lucru au reuşit să împuşte câteva exemplare, în limita cotei primite de la autorităţile de mediu", declară Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.

Administratorii digului sunt conştienţi că problema nu a fost rezolvată definitiv, aşteptându-se ca, la primăvară, după ce bursucii vor ieşi din hibernare, să încerce din nou să îşi facă vizuini. Pentru a se evita acest lucru, s-a solicitat la Ministerul Mediului să se aprobe contractarea unei firme specializate, care să folosească metode moderne de îndepărtare a bursucilor. "Se au în vedere tehnologii bazate pe ultrasunete, care să gonească animalele fără să le rănească. Pentru asta trebuie găsită, însă, o firmă specializată. Se lucrează deja la un caiet de sarcini şi urmează să se organizeze o licitaţie", ne-a declarat Adrian Turiac.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite