Profesor de engleză în China condamnat pentru delapidare în România. Cum fura bărbatul bani din conturile asociaţiilor de proprietari pe care le administra

Profesor de engleză
în China condamnat pentru delapidare în România. Cum fura bărbatul bani din conturile
asociaţiilor de proprietari pe care le administra

Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 44 de ani a reuşit ”performanţa” de a delapida toate cele trei asociaţii de proprietari pe care le-a administrat, făcând retrageri ilegale de numerar de ordinul a zeci de mii de lei.

Judecătoria Brăila l-a condamnat, pe 12 aprilie, pe George Vasile (44 de ani) la 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru delapidare în formă continuată. Decizia instanţei nu este definitivă. La momentul trimiterii în judecată, bărbatul plecase în China pentru a munci ca profesor de engleză.

George Vasile a fost administrator şi casier al asociaţiilor de proprietari 474, 479 şi 480 din Brăila, fiind condamnat de către Judecătoria Brăila pentru că a delapidat cu zeci de mii de lei cele trei asociaţii de proprietari. După ce locatarii s-au trezit cu găuri de mii de lei în gestiunea asociaţiilor şi cu facturile neplătite la utilităţi, i-au făcut plângeri penale fostului administrator.

Pe 23 mai 2017, Judecătoria Brăila l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru delapidarea asociaţiei 480 din Brăila, faptă comisă în perioada 27.07.2011-07.10.2013. Anchetatorii au stabilit că fostul administrator şi-a însuşit ilegal 29.543 de lei din încasările asociaţiei. Locatarii au cerut în instanţă despăgubiri de 51.792,1 lei, reprezentând paguba propriu-zisă şi penalităţi de întârziere către furnizori.

George Vasile a preluat administrarea asociaţiei 480 chiar de la mama sa în iulie 2011, iar în 2013 a renunţat la aceasta, dar nu a predat şi actele asociaţiei. Fostul administrator era şi contabilul asociaţiei, şi casier, stare de fapt care i-a permis să îşi însuşească fără probleme bani din încasările asociaţiei.

Nu mai ştie câţi bani a luat din conturile asociaţiei

“Până la momentul preluării funcţiei de administrator, registrul de încasări şi plăţi al asociaţiei era întocmit la zi, iar soldul era zero. După această dată, respectiv 27 iulie 2011, şi până în luna octombrie 2013, perioada cât a exercitat mandatul de administrator, inculpatul nu a mai întocmit registrul de încasări şi plăţi, însă a eliberat chitanţele de plată a cotelor de întreţinere”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

În urma unei expertize contabile efectuate la asociaţia 480 pentru perioada 27 iulie 2011–7 octombrie 2013, s-a descoperit că George Vasile şi-a însuşit ilegal peste 41.000 de lei, însă fostul administrator susţine că suma delapidată ar fi de 29.543 de lei, pentru că expertul nu a scăzut salariul său lunar, pe cel al preşedintelui de asociaţie şi al femeii de serviciu.

Fostul administrator nu a putut dovedi  acest lucru şi cu acte pentru că la asociaţia 480 nici el, dar nici preşedintele de asociaţie şi femeia de serviciu nu au fost angajaţi legal, eventualele plăţi către aceştia fiind făcute la negru. George Vasile a recunoscut în faţa anchetatorilor că a luat bani după bunul plac din conturile asociaţiei, dar nu a ştiut să spună despre ce sumă totală este vorba.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: