Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a fost reţinut pentru 24 de ore. Procurorii DNA investighează o fraudă cu fonduri europene de 8,6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, scos cu jandarmii din sediul municipalităţii FOTO Alina Tatu
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, scos cu jandarmii din sediul municipalităţii FOTO Alina Tatu

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a fost ridicat miercuri, 3 februarie, de anchetatori şi a fost transportat cu o dubă a jandarmeriei la sediul DNA Galaţi pentru audieri. După câteva ore de audieri, primarul Brăilei a fost reţinut pentru 24 de ore. Alături de el, a mai fost reţinut şi Stoica Anghelescu, fostuul director al Direcţiei Economice.

În cursul zilei de 4 februarie 2016, inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica urmează să fie prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei doi sunt anchetaţi pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

Procurorii DNA au descins în cursul dimineţii la sediul Primăriei Brăila şi au verificat documente referitoare proiectele cu fonduri europene contractate de municipalitate cu societăţile Concivia şi Tancrad. Lucrările cu fonduri UE vizează modernizarea uneia dintre cele mai importante artere rutiere din oraş, Bulevardul Dorobanţilor.

Procurorii au deschis un dosar de fraudă cu fonduri europene, vizaţi fiind primarul Aurel Gabriel Simionescu şi fostul director al Direcţiei Economice a Primăriei Brăila, actual consilier financiar al primarului, Stoica Anghelescu. Primul ridicat de procurorii DNA ar fi fost chiar Stoica Anghelescu, luat de acasă şi dus la audieri la Galaţi. După ce primarul a fost scos din Primărie, procurorii DNA s-au întors în instituţia publică însoţindu-l pe Anghelescu în biroul acestuia, pentru percheziţii.

Potrivit unor surse juridice, investigaţia DNA priveşte o fraudă estimată la 8,6 milioane de euro. Faptele asimilate celor de corupţie ar fi fost comise cu concursul mai multor funcţionari publici din subordinea edilului, precum şi al reprezentanţilor firmelor interesate în obţinerea contractelor de lucrări publice, conform aceloraşi surse. Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitaţiilor publice, reprezentanţii firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajaţi din administraţia locală, fie să ofere preţul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esenţiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanţi, oferta iniţială a asocierii care a câştigat contractul ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%. Majorarea s-ar fi făcut prin creşterea tarifelor din oferta iniţială, fără nicio justificare. Potrivit surselor judiciare, diferenţa dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administraţia locală.

Cine este Aurel Simionescu

Aurel Gabriel Simionescu (PSD) a fost preşedintele Consiliului Judeţean Brăila în perioada 1996 – 2004, senator  în legislatura 2004-2008, iar din 2008 până în prezent, primar al municipiului Brăila, de fiecare dată câştigând alegerile detaşat faţă de principalii competitori.  Numele său nu a apărut până acum în niciun dosar penal, deşi la Brăila scandalurile de corupţie s-au ţinut lanţ în ultimii ani.
 

Iată ce au precizat procurorii DNA în ordonanţa de reţinere:

"La data de 22 iulie 2009, în contextul derulării Programului Operaţional Regional, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporţie de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrată teritorial, a tuturor Regiunilor României), Primăria municipiului Brăila a încheiat cu instituţiile abilitate un contract de finanţare ce avea ca obiect «Modernizare Bulevardul Dorobanţilor, municipiul Brăila».

În cursul anului 2010, inculpatul Simionescu Aurel Gabriel, în calitate de ordonator principal de credite şi responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul inculpatului Anghelescu Stoica, în calitate de director executiv al Direcţiei Finanţelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, a schimbat, cu intenţie, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezintă o parte din cei 15.703.464 lei primiţi ca primă tranşă de prefinanţare din fonduri europene, în cadrul proiectului menţionat mai sus.

Această sumă de bani a fost folosită în alte scopuri decât pentru cheltuieli eligibile în cadrul proiectului respectiv („Învăţământ”, „Locuinţe, servicii dezvoltare publică” etc.).

Procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică de lucrări de „Modernizare bulevardul Dorobanţilor, municipiul Brăila” s-a desfăşurat în mai multe etape, astfel:

- o primă etapă în anul 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor,
- a doua etapă, în perioada aprilie – iulie 2010, anulată de acelaşi Consiliu,
- a treia etapă, în luna august 2010.

Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat că modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuţie lucrări la nivelul autorităţilor publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, în conivenţă cu reprezentanţii şi funcţionarii din cadrul autorităţilor publice locale, fie să ofere preţul cel mai mic/cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească “anumite” condiţii (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, condiţii care, bineînţeles, erau stabilite în mod evident în scopul arătat mai sus.

Această situaţie a condus ca, în timp, anumite societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de autorităţile publice locale din municipiul Brăila, respectiv Consiliul Judeţean Brăila şi Primăria municipiului Brăila. Astfel, aceste firme au câştigat marea majoritate a contractelor de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.

În acest context, la data de 22 decembrie 2010, Primăria Municipiului Brăila a încheiat cu o asociere de firme un contract de achiziţie publică, în condiţiile în care oferta financiară a acesteia a fost mai mare decât cea clasată pe locul al doilea, care ar fi trebuit să fie desemnată câştigătoare.

Prin încheierea acestui contract, inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica şi-au îndeplinit cu intenţie, în mod defectuos, atribuţiile de serviciu ce derivau atât din calitatea de ordonator principal de credite şi responsabil de controlul financiar preventiv, cât şi din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv şi preşedinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare ofertelor.

Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vădit discriminatorii de calificare şi de selecţie a ofertelor, în procedura de atribuire a contractului de lucrări menţionat, organizată şi în anul 2009 (procedură anulată prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor).

Concret, cei doi inculpaţi au avizat şi aprobat documentaţia de atribuire a contractului respectiv către asocierea de firme care propusese suma de 99.992.906,29 lei pentru executarea lucrărilor, cauzând prin aceasta, vătămarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj în urma aplicării algoritmului de calcul în evaluarea ofertelor şi care ofertase pentru lucrări suma de 65.648.502,88 lei.

Prin acţiunile inculpaţilor Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica a fost produs Primăriei Brăila un prejudiciu de 39.829.735,31 lei, din care 24.985.162,27 lei reprezentând finanţare nerambursabilă primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională şi 14.844.572,66 lei prejudiciu adus bugetului local al municipiului Brăila“.
 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite