Primăria Brăila se pune cu amenzi de până la 10.000 de lei pe cei care nu şi-au sterilizat câinii

Primăria Brăila se pune cu amenzi de până la 10.000 de lei pe cei care nu şi-au sterilizat câinii

Înainte de a începe să dea amenzi, Primăria a organizat mai multe campanii de sterizare gratuită a câinilor   FOTO Florentin Coman

De la 1 mai, Primăria Brăila a început o campanie de verificare a posesorilor de câini de rasă comună. Brăilenii care ţin astfel de câini în curte sau în apartament riscă amenzi de până la 10.000 lei, dacă nu i-au sterilizat şi microcipat.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deocamdată, se dau doar avertismente, urmând ca ulterior, dacă nu se conformează, cetăţenii în cauză să fie sancţionaţi cu amendă. Sunt vizate zonele rezidenţiale ale municipiului. Controalele sunt făcute de echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală şi agenţi ai Poliţiei Locale”, a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

Amenzile prevăzute de lege sunt drastice. Cei care nu şi-au sterilizat câinii riscă să fie sancţionaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, iar cei care nu i-au microcipat şi înregistrat în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. Sancţiunile ar fi trebuit aplicate încă de la 1 ianuarie 2015, dată la care au intrat în vigoare noile prevederi legale, însă Primăria Brăila a decis să le acorde un răgaz posesorilor de câini, pentru a avea timp să se conformeze.

Deoarece cabinetele veterinare practică tarife destul de mari pentru sterilizarea şi înregistrarea câinilor, autorităţile locale le-au oferit posibilitatea brăilenilor de a-şi castra şi microcipa gratuit patrupedele. Primăria a încheiat un parteneriat în acest sens cu Asociaţia Dog Rescue Romanian, care a adus aici echipe de medici în vederea efectuării operaţiilor. Din iulie 2014 şi până în prezent, au fost organizate numeroase campanii de sterilizare gratuite, însă numărul brăilenilor care au venit cu câini a fost destul de mic.

"În total, au fost aduşi la sterilizat, în cadrul campaniilor gratuite, 1.158 de câini. E destul de puţin, având în vedere că numărul câinilor din gospodăriile populaţiei, în municipiul Brăila, se ridică la circa 13.000 de exemplare", spune viceprimarul Ciocan.

Ca să nu încaseze amenzi, brăilenii care au ignorat campaniile gratuite ale Primăriei vor trebui să îşi sterilizeze şi înregistreze câinii pe propria cheltuială, la cabinetele veterinare din oraş. Medicii veterinari se aşteaptă în prezent la o creştere a solicitărilor.

"Oferim inclusiv spitalizare, pentru cei care nu au condiţii pentru a ţine acasă câinii după operaţie. În ceea ce priveşte tarifele practicate, la noi sterilizarea unui mascul de talie mică costă 100 lei, iar pentru cei de talie mare şi foarte mare, costă 150 lei. Castrarea femelelor de talie mică este 150 lei, iar pentru cele de talie mare se percepe un tarif de 250 lei. Introducerea câinelui în baza de date, microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate costă 50 de lei", precizează doctorul veterinar Victor Popescu.

Citiţi şi 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările