FOTO Primăria Brăila nu reuşeşte să scape oraşul de samsarii de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliberarea domeniului public de maşinile second-hand expuse la vânzare se dovedeşte a fi o misiune imposibilă pentru autorităţile brăilene. Chiar dacă s-a votat în CLM o hotărâre prin care este permisă sechestrarea autoturismelor cu anunţ de vânzare pe parbriz, samsarii de maşini ocupă în continuare intersecţiile intens circulate şi alte locuri cu „vad” pentru a-şi expune marfa.

Poliţiştii locali acţionează în baza unui act normativ votat de consilierii locali în vara anului trecut, prin care li se permite să ridice maşinile expuse la vânzare în locuri neautorizate şi să le depoziteze într-un spaţiu special amenajat. Pe lângă amenda în valoare de 200 lei, proprietarii trebuie să achite o taxă de 325, pentru ridicarea şi transportarea maşinii, plus 385 lei pentru fiecare zi cât aceasta este ţinută în spaţiul amenajat de Primărie.

Cu toate aceste că au aceste pârghii legislative la îndemână, poliţiştii locali acţionează destul de rar în teren şi asta pentru că, spun ei, nu au la dispoziţie şi o platformă performantă pentru ridicarea maşinilor. De acest aspect a fost delegată să se ocupă societatea de transport în comun „Braicar” SA, al cărui acţionar majoritar este CLM Brăila. „Braicar” nu are o platformă proprie, motiv pentru care închiriază o astfel de utilitară de la o firmă din Galaţi.

Pe lângă faptul că durează mult până când ajunge la Brăila, poliţiştii locali spun că această platformă este veche şi greu utilizabilă. Conducerea "Braicar" SA spunea, încă din toamna anului trecut, că va achiziţiona o platormă mai performantă, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până la ora actuală. "Am studiat mai multe oferte şi urmează să alegem un model. Luna aceasta sigur rezolvăm problema", ne-a spus, luni, Cornel Săndulescu, directorul "Braicar". Exact acelaşi lucru îl spunea acesta, însă, şi în luna noiembrie a anului trecut.

Aşa se face că, pe parcursul iernii, Poliţia Locală Brăila nu a mai organizat nicio acţiune de ridicare a maşinilor expuse la vânzare în mod ilegal. Abia săptămâna trecută au fost reluate aceste acţiuni. Astfel, în zilele de 2 şi 3 martie, şapte maşini au fost luate în vizor de agenţii locali, şase dintre acestea fiind ridicate şi transportate până în spaţiul de depozitare amenajat în depoul "Braicar" din cartierul Radu Negru. Cinci dintre proprietari s-au grăbit să îşi recupereze maşinile, pentru asta având de plătit suma de 325 lei, ce reprezintă contravaloarea ridicării şi transportării autovehiculului până în depozitul "Braicar", plus 200 de lei amendă pentru expunerea la vânzare în loc neautorizat.

Cel de-al şaselea proprietar nu a venit să-şi ia maşina în prima zi, motiv pentru care, pe lângă amendă şi taxă de transport, a mai avut de plată şi 385 lei, reprezentând taxa de depozitare a maşinii pe durata unei zile. Cel de-al şaptelea vânzător care a fost luat în colimator de poliţiştii locali a fost mai norocos. Acesta a prins de veste că autoturismul său este pe punctul de a fi ridicat şi a venit imediat la faţa locului. Poliţiştii i-au aplicat amenda de 200 de lei şi l-au somat să nu îşi mai expună maşina pe domeniul public, fără să i-o mai ridice.

image

Târgul auto organizat de Primărie e mai mult gol  FOTO Florentin Coman

În luna august a anului trecut, când a început aplicarea măsurilor adoptate în CLM, cele câteva intersecţii din Brăila care pur şi simplu erau sufocate de maşini cu anunţ de vânzare în geam, cum ar fi cea dintre Str. Şcolilor şi Bdul. Dorobanţilor, au fost eliberate de samsari. Aceştia s-au orientat, însă, spre alte zone, cum ar fi parcările supermarket-urilor din municipiu, pe care le invadează abuziv, ocupând cu "marfa" lor numeroase locuri de parcare destinate clienţilor. Tentativele Primăriei de a pune bazele unui târg auto civilizat, în care să-i atragă pe toţi vânzătorii de autoturisme second-hand nu prea au avut succes.

Astfel, în luna octombrie 2013, a fost amenajat un spaţiu în Oborul duminical, unde pot fi expuse la vânzare circa 40 de maşini, sâmbăta şi duminica. Din păcate, încă din primul week-end de funcţionare, mai mult de 4 - 5 autovehicule nu prea au fost aduse acolo. Situaţia se menţine şi la ora actuală, chiar dacă taxa pentru expunerea maşinii a scăzut între timp, de la 16 lei pe zi la 8,5 lei pe zi.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite