PORTRET: Raluca Vodă este unul dintre puţinii medici de familie din oraş care are competenţe şi în domeniul ecografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A călcat pe urmele tatălui său şi a ales Medicina ca profesie şi chiar ca mod de viaţă. În cei opt ani de zile de când lucrează a fost mereu alături de pacienţi. Este medic de familie, dar s-a specializat şi în ecografie, astfel că, la nevoie, poate spune gravidelor dacă bebeluşul e băiat sau fată.

A ales medicina pentru că i-a plăcut biologia, iar nu matematica. La facultate oscila între trei specializări: Psihiatrie, Ginecologie şi Dermatologie. A optat în cele din urmă pentru Medicina de Familie.

„Cred că m-a influenţat faptul că tata este medic. Am văzut frumuseţea profesiei, dar şi partea ei grea. La sfârşitul facultăţii am răsfoit revista medicului de familie din Marea Britanie şi m-am îndrăgostit de această profesie", îşi aminteşte, cu emoţie în glas, dr. Raluca Vodă.

A urmat apoi un an de stagiu şi trei de rezidenţiat la mai multe specializări. Îşi aminteşte cu plăcere despre acele vremuri şi spune că în acea perioadă s-a format ca medic.

„Medicii se purtau foarte frumos cu noi, poate şi pentru că nu eram mulţi rezidenţi simultan în secţie cum se întâmplă în centrele universitare. Am avut ce învăţa de la fiecare în parte. Cu toate acestea unele lucruri nu se pot prelua, sunt specifice fiecărui individ şi tocmai acestea dau unicitate", povesteşte medicul.

Amintiri de preţ

Primul caz pe care l-a avut a fost cel al unui sugar care era răcit. „A fost greu la început pentru că trebuie să cunoşti foarte bine chiar şi legislaţia. În Medicina de Familie, birocraţia este stufoasă", spune dr. Vodă.

În cei opt ani de activitate a văzut şi tratat foarte multe cazuri. Fiecare a fost deosebit în felul său. Dr. Raluca Vodă îşi aminteşte însă de cazul unei familii care încerca de zece ani să se stabilească în străinătate şi chiar au divorţat pentru asta.

„Doamna a venit la cabinet supărată pentru că rămăsese gravidă şi îi dădea planurile peste cap. Însă, când a văzut copilul la ecografia pe care i-am făcut-o imediat, a început să plângă de bucurie. Acum cei doi părinţi sunt fericiţi alături de copil", spune doctoriţa.

Coplata, mărul discordiei

Îi place meseria pe care a ales-o şi spune că dacă eşti o fire sociabilă şi deschisă cu pacienţii nu ai decât satisfacţii. Cu toate acestea, recunoaşte că în ultimii ani s-a accentuat tendinţa pacienţilor de a se purta cu medicul de familie ceva mai agresiv.

„Unii pacienţi cred că ştiu mai bine decât medicul unele lucruri şi au tendinţa de a solicita tot felul de analize fără ca acestea să fie necesare. Pacientul crede că dacă i se refuză cererea, medicul nu-şi face datoria. În acest context coplata pare bine venită. Va mai tempera puţin din cerinţe, cel puţin în ambulatoriu. Eu sunt de principiu că orice învăţ are şi dezvăţ", a mai spus interlocutoarea noastră, care a adăugat că peste 80 la sută din problemele pacienţilor pot fi rezolvate la medicul de familie.

Întrebări şi răspunsuri

Care este rolul medicului de familie?

„Medicul de familie are un rol foarte important, el îi cunoaşte cel mai bine pe pacient şi pe familia lui, şi, mult mai important, îl vede în ansamblu, spre deosebire de alţi specialişti".

Aveţi specializare în Ecografie? Este o investigaţie care oferă informaţii importante despre starea pacientului?

„Ecografia este o investigaţie nepericuloasă, ieftină, repetabilă şi rapidă care poate oferi în doar câteva minute informaţii despre structura unor organe. De aceea mulţi medici au în cabinetul medical un ecograf care deseori dă informaţii preţioase".

Ce-i place

„Îmi plac muzica, animalele, sportul, mersul la teatru şi îmi place să citesc ori de câte ori am timp. Pentru citit ai nevoie de puţină linişte şi concentrare. Nu pot sta la o coadă şi să nu mă uit măcar pe o revistă. Orice secundă trebuie valorificată. Îmi plac limbile străine şi să ascult muzică. Pot cânta melodii în şapte-opt limbi şi să spun care este înţelesul versurilor pentru cele mai multe dintre ele".

Ce nu-i place

„Nu-mi place rutina. Nu-mi place lipsa de forme noi de exprimare în artă şi nu numai. Nu-mi place tendinţa de a nu progresa şi mai ales nu-mi plac ideile preconcepute, un exemplu în medicină este ideea fixă că dacă ai cancer vei muri".

Profil

Născută. 5 iunie 1973, Brăila

Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" Bucureşti, Facultatea de Medicină

Profesie. Medic primar/Medicină de Familie

Familie. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite