Portret: Ion Mocanu l-a tuns pe fostul prim secretar Anton Lungu şi îi tunde şi pe mai-marii judeţului Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mocanu l-a cunoscut pe frizerul lui Panait Istrati
Ion Mocanu l-a cunoscut pe frizerul lui Panait Istrati

În aproape jumătate de secol, Ion Mocanu a tuns mii de oameni, după ce „a furat" meseria de la frizeri celebri, inclusiv de la acela al lui Panait Istrati. Primarul Aurel Simionescu şi prefectul Dumitru Popa sunt clienţii lui „Nea Mocanu".

Ion Mocanu, unul dintre cei mai pricepuţi şi mai căutaţi frizeri din Brăila, s-a născut într-o familie de oameni simpli şi harnici şi a absolvit Şcoala nr. 13, actuala „Nedelcu P. Chercea" din cartierul cu acelaşi nume. După obiceiul vremii, a intrat ucenic, imediat după terminarea şcolii.

„În anul 1962, pe când aveam 14 ani, am intrat ucenic la meseriaşii de la «Higiena», actuala Cooperativă Meşteşugărească «Igiena». Am învăţat meserie la locul de muncă, de la cei mai buni frizeri, foşti proprietari de prăvălii înainte de naţionalizare. Aceştia intraseră în cooperativă cu sculele şi mobilierul lor. «Am furat» meserie de la Mişu Gheţu, Costel Cârcotă şi Virgil Popescu zis «Pisoi»", povesteşte Ion Mocanu.

Amintiri despre frizerul lui Istrati

Frizer de mai bine de 47 de ani, Ion Mocanu se mândreşte cu înaintaşii săi. Dar mai presus de orice, se mândreşte că l-a cunoscut pe frizerul Ion N. Constantinescu, vestitul meseriaş din Piaţa Sf. Arhangheli - cel mai bun prieten de la Brăila al lui Panait Istrati.

„Când l-am cunoscut eu pe Constantinescu, avea vreo 70 de ani, dar tot mai profesa. Era şef de unitate la «Higiena» - un bărbat solid, impunător. De-aia i se şi zicea «Mălai Mare». A avut frizeria în Centru, în vechile case de vizavi de Teatrul Maria Filotti, care au fost demolate. Era respectat de toată lumea. Îi plăcea mult să citească lui I. N. Constantinescu. Citea chiar şi când mergea pe stradă", povesteşte frizerul.

Fire sensibilă şi prietenoasă, Ion Mocanu şi-a umplut frizeria cu flori, dar şi cu prieteni. Îl cunosc toţi brăilenii, mai ales cei care locuiesc în zona Gării, dar şi mai-marii urbei.

Al patrulea pe ţară

Din anii '70, Ion Mocanu a participat la mai toate concursurile „Meseria - brăţară de aur", organizate la nivel local, judeţean şi naţional de către cooperativele meşteşugăreşti. Împreună cu un alt celebru meseriaş brăilean, Costică Ştefănescu, a ocupat locul IV pe ţară. Participau, la acea vreme, peste o sută de frizeri, coafeze şi cosmeticiene, din toată România, iar competiţia era strânsă. Nea Mocanu le-a avut alături pe colegele Mihaela Aramă şi Lia Botez.

„Cândva, se făcea meserie, tunsoarea era tunsoare, nu se folosea doar gel, cum fac stiliştii de astăzi. I-am avut clienţi pe foştii prim-secretari ai judeţului, pe Mihai, Bălan, Catrinescu şi Anton Lungu, Dumnezeu să-l odihnească. Acum, îi am clienţi pe primarul Aurel Simionescu şi pe prefectul Dumitru Popa", ne-a spus Ion Mocanu.

Contrar zicerilor, fostul prim secretar Lungu nu era un om fioros, ci dimpotrivă, „un om reţinut, plăcut la vorbă". Tremurau, însă, toţi de frica lui, dar şi de frica Securităţii.

Ce-i place

"Îmi place meseria pe care o practic din 1962, de când am intrat ucenic. Îmi plac mult florile şi îmi place să citesc ziarele, după serviciu, fie ele locale sau naţionale. Îmi place, de asemenea, fotbalul şi îmi plac călătoriile, deşi, în ultimii ani, nu am mai plecat nicăieri".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac unii tineri de azi, care sunt sub orice critică - fie ei băieţi sau fete. Nu-mi place că, mai ales în autobuze şi tramvaie, sunt gălăgioşi, vorbesc urât şi nu-i respectă pe vârstnici. Nu-mi plac fetele care fumează şi nu-mi plac politicienii, pentru că nu-şi respectă promisiunile".

Întrebări şi răspunsuri

Aţi împărtăşit cuiva din familie tainele frumoasei dvs. meserii?

I.M.: „Da, unuia dintre fiii mei, însă nu profesează. Am avut, însă, sute de ucenici, de-a lungul anilor. Unii sunt frizeri în Brăila, alţii în alte locuri din ţară - oameni respectaţi şi apreciaţi".

Ce vă doriţi cel mai mult în acest moment ?

I.M: „Îmi doresc să fiu sănătos, ca să fiu frizer şi în continuare. Vreau ca, după pensionare, să continui să profesez, chiar la Cooperativa «Igiena», unde am lucrat atâţia ani. N-aş putea să renunţ la profesia pe care o practic de la 14 ani".

Profil

Născut: 27 februarie 1948, Brăila.

Studii: medii.

Ocupaţie: frizer.

Familie: căsătorit, are doi fii, două fiice şi cinci nepoţi.

Citeşte şi

POVESTE: Cel mai bun prieten al lui Istrati a fost un frizer/ Vezi aici crâmpeie din viaţa părintelui „Chirei Chiralina"

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite