PORTRET: Gheorghe Grigore, pensionarul care luptă în Justiţie pentru a nu se ridica benzinărie pe Independenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de limba română şi istorie, absolvent de Agricultură, contabil cu experienţă în domeniu, umblă de opt ani prin tribunale şi nu-şi găseşte dreptatea. A terminat Liceul Comercial în 1951 obţinând diplomă de tehnician evidenţă contabilă. După un an de muncă în contabilitate s-a înrolat la Marină pentru patru ani. A făcut cursul de radiotelegrafist şi a fost şeful staţiei pe tot litoralul.

S-a înscris la Universitatea „C. I. Parhon" Bucureşti, Facultatea de Filologie, secţia Limba română-Istorie, pe care a absolvit-o în 1960. A refuzat postul de profesor în judeţ, optând pentru o slujbă mai bine plătită.

„Am terminat armata în 1956 şi am revenit la Galaţi, la Direcţia Teritorială Control şi Revizie. Am renunţat la repartiţia obţinută ca profesor pentru că nu primeam suficienţi bani. La Galaţi aveam un salariu mult mai mare şi am simţit că nu am înclinaţie pentru catedră", îşi aminteşte Gheorghe Grigore care adaugă că întotdeauna profesia de dascăl a fost prost retribuită.

A urmat şi cursurile Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu" din Bucureşti la Facultatea de Agricultură. În 1999 a obţinut certificatul de expertiză contabilă de la Corpul Experţilor Contabililor Filiala Brăila.

Deşi lucra la Galaţi şi-a dorit să vină cu serviciul la Brăila. În perioada 1968 - 1978 a lucrat la o întreprindere „cu probleme"din Brăila, iar din 1978 s-a reîntors la Galaţi de unde a ieşit la pensie.

„Până la pensie am lucrat în control. Pe vremea aceea erau la modă anonimele. Şefii mă trimiteau pe mine să verific dacă sunt adevărate şi mai apoi să identific persoana care le-a trimis. De cele mai multe ori conţineau adevăruri, dar nu erau hârtii şi era destul de greu", povesteşte Gheorghe Grigore.

Război total

În 1994, la pensionare, s-a retras în satul natal unde are o căsuţă şi puţin pământ. A avut depuşi ceva bani la Banca Religiilor şi a recuperat, după căderea băncii, 1.000 de lei pe care i-a depus apoi la Minerva.

Nici aceasta nu avea însă să reziste. Păgubiţii Minerva Brăila l-au propus preşedintele Comitetului Creditorilor şi de opt ani se luptă să recupereze banii săi şi ai celor care au avut încredere în el.

„Eu am avut puţini bani, dar au fost alţii care şi-au pierdut casele. Nu vreau decât banii care mi se cuvin. Am probleme de sănătate şi voi folosi 8.000 de lei pentru o nouă operaţie pe cord. Am deschis un cont în care aştept să fie depuşi banii mei", susţine pensionarul.

În 2003 a început un alt proces, cel legat de bulevardul Independenţei. Motivaţia sa este simplă: „Un bun public nu are de ce să ajungă în proprietatea unei persoane. Nu am fost de acord ca o bucată din bulevard să ajungă benzinărie şi complex administrativ al Lukoil. Am decis să lupt", spune Gheorghe Grigore.

Întrebări şi răspunsuri

Câte procese aveţi în prezent?

„Cinci procese sunt acum în desfăşurare, toate legate de Minerva şi de bulevard. Vreau să se închidă, să pot spune şi eu că justiţia îşi face treaba. Tergiversările acestea mă dor pe mine. Îmi dau şi eu seama că sunt depăşit de vârstă".

De ce aţi depus plângeri la toate instituţiile statului?

„Am depus peste tot în speranţa că mi se va face dreptate. Am depus un memoriu la sfârşitul lunii martie la Preşedintele României şi am primit răspuns că am fost redirecţionat către Cabinetul Primului-Ministru. Vreau să mi se restituie cheltuielile de judecată de la bulevard şi banii de la Minerva".

Ce-i place

„Îmi place munca de orice fel şi nu mă dau în lături de la niciun fel de activitate. De asemenea, îmi place să descopăr adevărul, îmi place dreptatea. Îmi place treaba bine făcută şi îmi doresc să pot să duc la sfârşit ceea ce am început", spune pensionarul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac multe lucruri în viaţă, dar cel mai mult îmi displac minciuna, mitocănia şi obedienţa. Nu-mi plac oamenii care nu au principii şi care se vând pentru a obţine ceva. Nu-mi plac oamenii care nu sunt în stare să spună în faţă ce nemulţumiri au sau să recunoască că au greşit atunci când greşesc", a conchis interlocutorul nostru.


Profil

Născut. 4 martie 1932, comuna Râmnicelu, judeţul Brăila

Studii. Universitatea „C. I. Parhon" Bucureşti, Facultatea Filologie

Ocupaţia. Pensionar

Familie: Căsătorit, un copil, o nepoată studentă - Alexandra

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite