Portret: Eliza Piroşcă-“Pentru colegii americani, eu sunt România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut cunoştinţă cu pianul încă de la vârsta de 4 ani. A primit o vioară la 7 ani şi a îmbrăţişat şi acest instrument. A studiat şi canto, culegând primii lauri în liceu.

Când era în clasa a XI-a a Liceului de Artă Haricleea Darclee a avut şansa de a avea între ascultători, la un festival de canto, pe directorul unui liceu din Statele Unite. Aşa a a ajuns să facă ultima clasă a liceului în statul Louisiana, la North Lake Cristian School.

"Rezultatele de acolo m-au motivat ulterior să rămân în continuare să studiez în Statele Unite. Uite aşa am aplicat pentru mai multe universităţi americane şi în cele din urmă am ales Samford Univesity Birmingham-Alabama, unde am primit o bursă totală. Nu a fost singurul loc însă unde am avut ocazia să primesc o astfel de bursă. Am ales Albama şi nu regret", ne-a declarat tânăra violonistă şi soprană.

Portret: Brăileanca Lavinia Chiţuleasă a terminat gimnaziul cu nota maximă/Vezi aici performanțele elevei!

Eliza Piroşcă a reuşit să se impună printre colegii de dincolo de ocean. Într-un concurs interuniversitar, susţinut de curând în statul Alabama, tânăra soprană a ocupat un merituos loc III.

"I-am surprins astfel pe mulţi dintre colegii care mă ştiau. Eram considerată una dintre violonistele din elita universităţii, dar nu se aşteptau să am şi calităţi de soprană. Cert este că în statul Alabama sunt foarte puţini români. Aşa că la ora actuală în ochii colegilor eu sunt imaginea României. De aceea, ei spun că dacă ar fi mai mulţi români pe acolo, atunci bătălia s-ar da între nativii americani doar pentru locurile din jumătatea clasamentului", ne-a spus, plină de umor, Eliza.

Portret: Marina Berbecaru a dat Austria pe Brăila

Muncă multă

Viaţa în lumea nouă are alt ritm, recunoaşte interlocutoarea.

"Cerinţele sunt foarte mari. Dar nu sunt ca la noi, cu ameninţări sau insulte. Acolo se pune presiune pe activitate astfel că orice om are foarte mult de muncă. Scopul acestei presiuni nu este însă de a epuiza omul, ci de a-l perfecţiona", ne-a mărturisit Eliza.

Maria Crăciun - marea speranţă a cântecului românesc

Zilele de muncă se scurg într-un ritm alert astfel că de dimineaţa până seara ai ceva de făcut.

"Nici în weekend-ul nu este ca la noi. Dacă românii aşteaptă ziua de vineri pentru a pleca la mare sau la munte, americanii se distrează mai simplu", ne-a spus Eliza Piroşcă.

Mărturii din America

Portret: Tiberiu Butnaru duce în spate cea mai grea zonă de proximitate

Eliza povesteşte cum e viaţa americanilor.

"Pentru ei ziua de distracţie este sâmbăta, atunci, au loc toate evenimentele. Familia, fie se adună acasă şi distracţia este la un barbeque pentru toţi, fie merg la o cursă automobilistică. Pentru americanii din Sud cele câteva ore petrecute în zgomotul asurzitor al motoarelor de sute de cai putere sunt cea mai mare plăcere de weekend, iar seara, elitele societăţii iau cu asalt teatrele sau sălile de operă, într-un respect deosebit pentru cultură. Duminica, toată lumea se odihneşte pentru o nouă săptămână de muncă", a conchis soprano - violonistă.

Ce-i place?

Arta. Îi place să picteze şi să deseneze. Îi plac plimbările şi în statul Carolina de Nord a descoperit peisaje asemănătoare cu cele de la noi. A vizitat cele mai importante obiective printre care şi casa Casa Albă. A plecat impresionată de la muzeul Holocaustului despre care spune că ar trebui reprodus în toate ţările lumii.

Ce nu-i place?

Nu-i plac leneşii. Îi detestă profund pe cei care amână deznodământul până în ultimul moment. Detestă jocurile pe calculator şi lumea virtuală în care mulţi tineri preferă să trăiască. Consideră că în acest fel tinerii se elimină singuri din lumea reală.

Portret: Persi Stanciu este educatoarea care predă iubirea

Întrebări şi răspunsuri

Ai simţit vreodată că nu poţi face un sacrificiu pentru artă?

E.P.: "O singură dată. Anul trecut, în vară fratele meu, David, a murit înecat în Dunăre. Se pregătea de bacalaureat. În acele zile eram la Brăila şi pregăteam un spectacol. Durerea pierderii a fost prea mare şi nu am mai putu să concertez".

Te-ai simţit vreodată umilită în America?

E.P.: "Da, atunci când am vizitat Casa Albă. Pentru că eram din alt stat am fost verificată de nişte indivizi care nu-şi ascundeau deloc sentimentele. M-au verificat îndelung până să-mi dea acceptul să vizitez locul unde stau preşedinţii Statelor Unite. Parcă le părea rău că nu sunt un terorist periculos, ci doar o fată ca oricare, dintr-o ţară europeană, numită România".

profil

Născută: 14 septembrie 1988, Brăila

Studii : Conservatorul Samford University Birmingham Alabama

Ocupaţie: Studentă anul IV

Familie: necăsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite