Portret: Dumitru Barău a fost directorul Şcolii "Mihai Eminescu" timp de 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a străduit să insufle elevilor dragostea și respectul pentru limba română. Din cei 35 de ani petrecuți la Școala „Mihai Eminescu", 25 de ani a fost director.

Mama a fost cea care i-a inspirat pasiunea pentru lectură. În copilărie îi plăcea să citească, astfel că această pasiune s-a dezvoltat în timp și a optat să se îndrepte către Facultatea de Filologie. Apoi a lucrat pentru doi ani ca profesor de limba și literatura română la Școala Generală din comuna Urechești, județul Bacău, iar următorii doi ani a fost profesor la Școala Generală nr. 13 din Brăila. Din 1967 până în 2002, când a ieșit la pensie, a fost profesor la Școala nr. 23.

S-a străduit toată viața să-și desăvârșească măiestria didactică, ca modalitate de predare și evaluare, și măiestria educațională, ca disponibilitate de a fixa relații competente și eficiente cu elevii, dar și cu părinții acestora și celelalte cadre didactice.

Școlii i-a dăruit toată puterea de muncă, aproape tot timpul și toată dragostea. „Școala 23 era printre cele mai bune din oraș și țară. Era una dintre școlile de elită. Profesorii au știut să-și facă datoria, iar elevii erau conștiincioși. Absolvenții acestei școli acoperă toate profesiile și o parte dintre ei sunt acum în Europa, Statele Unite și chiar Australia", spune cu nostalgie în glas Dumitru Barău.

În anii petrecuți la Școala 23, profesorul Dumitru Barău a inițiat un concurs de creație poetică cu numele poetului și tot el a fost cel care a decis amplasarea unui bust al poetului în fața școlii și a botezat unitatea de învățământ cu numele lui Mihai Eminescu.

Poezia, o iubire veche

A cochetat cu poezia încă din facultate, dar abia la sfârșitul anului trecut a publicat „Anotimpul visării" care conține unele dintre poezile tinereții, reactualizate.

„Am scris în facultate, dar nu am considerat că am o aplecare spre această preocupare. Am tot amânat publicarea acestui volum până când Dumitru Anghel m-a amenințat că le va publica fără să îmi ceară acordul", povestește profesorul care adaugă că va continua activitatea publicistică mai ales că volumul a fost bine primit, iar cronicile au fost pozitive.

În presa de specialitate și în unele ziare locale a publicat articole despre personalități ale literaturii române cum ar fi: „Sub lumina Luceafărului", „Sub cerul țării de cuvinte", „Timpul poetului și poetul timpurilor", „Acasă la limba românească", „Să nu lăsăm cuvintele nici să doarmă, nici să amorțească", „A vorbi despre Eminescu", toate închinate marelui poet, precum și „Centenar Ion Creangă" și „Mitul copilăriei la Panait Istrati".

Întrebări şi răspunsuri

Cum era și cum este acum sistemul de învățământ?

„Păcatele învățământului românesc sunt: o încărcătură informațională prea mare, înclinația către teorie și neconcordanța dintre ce se învață în școală și ce se caută. Așa a fost și așa este și acum. Toate schimbările care au apărut în ultima perioadă îi afectează pe elevi".

Ce planuri de viitor aveți?

„Am pregătit proză, mici povestioare ale oamenilor pe care i-am cunoscut, iar până în toamnă sper să public Monografia școlii „Mihai Eminescu", o carte unde fac aprecieri asupra conținutul programei, asupra elevilor și a profesorilor cu care am lucrat".

Ce-i place

„Mi-au plăcut și îmi plac literatura, poezia, lectura și călătoriile. Am avut ocazia să merg cu elevii în execursii în toată țara, iar acum merg în străinătate. De curând am venit din țara sfântă și vreau să ajung și în țările nordice. Îmi place mult societatea, îmi plac oamenii și îmi place să fiu altruist, să-i ajut pe cei care apelează la ajutorul meu".

Ce nu-i place

„Nu mi-a plăcut invidia, pare a fi una dintre trăsăturile negative ale oamenilor. Nu-mi place minciuna și nici modul de exprimare destul de neplăcut al unora și nu-mi place nici faptul că se spun multe lucruri neplăcute despre poporul român".

Profil

Născut. 24 ianuarie 1939, Adjud, județul Vrancea

Studii. Universitatea „Al. I. Cuza" Iași, Facultatea de Filologie, promoția 1963

Profesie. Profesor de limba și literatura română

Familie. Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite