Portret: Dan Gheorghe este jandarmul îndrăgostit de carte veche

A renunţat la multe lucruri pentru a-şi cumpăra cărţi de la anticariat. Este adept al dictonului "dacă nu poţi face un bine, măcar încearcă să nu faci rău".

Ştiri pe aceeaşi temă

Electronist de profesie, mai apoi poliţist, Dan Gheorghe a optat, în cele din urmă, pentru Trupele de Jandarmi. La vârsta de 9 ani, a rămas orfan de tată, însă, datorită mamei, a reuşit să-şi facă un rost în viaţă

„Mama ne-a fost - mie şi surorii mele, care avea 14 ani - «şi mamă şi tată». Ne-am descurcat cum am putut, cu bani puţini şi pot spune că a ieşit bine. La bac, la limba română, am fost al doilea pe liceu", ne-a mărturisit Dan Gheorghe.

„Păzeam zidurile la Galaţi"

Dan a absolvit Liceul „Panait Cerna", profilul Electronică Industrială, în 1988. S-a angajat, iar câteva luni mai târziu, în ianuarie 1989, a fost luat în armată, la Câmpina, la Trupele de Securitate.

„Înaintea Revoluţiei, am fost repartizat la Galaţi, iar acolo am fost pus să păzesc zidurile, ca să nu fie mâzgălite cu lozinci împotriva statului. Îi însoţeam pe subofiţerii de la Miliţie şi le raportam în fiecare zi superiorilor. Evenimentele din decembrie '89 m-au găsit în oraşul Tecuci", îşi aminteşte jandarmul.

Incidentele de la Tg. Mureş, din martie 1990, au fost, de asemenea, hotărâtoare, pentru viitorul subofiţer de Jandarmi. Angajat ca electronist la Uzina „Laminorul", Dan Gheorghe a fost printre primii disponibilizaţi din Brăila post-decembristă.

„În 1991, am fost disponibilizat de la «Laminorul». Am lucrat pe la diverse firme până când, în 1992, am intrat în structurile Ministerului de Interne", povesteşte Dan.

13 ani în uniforma albastră

Dan Gheorghe a fost poliţist la Ordine Publică şi Cercetări Penale până în anul 1997, când a optat pentru Trupele de Jandarmi (actualmente Inspectoratul Judeţean de Jandarmi).

„Am fost mereu în căutare de ceva nou. Sunt adeptul calităţii în dauna cantităţii. Uneori, am fost considerat un singuratic, pentru că nu-mi fac prea repede prieteni. Merg pe ideea că decât mulţi şi slabi, mai bine doi, dar prieteni adevăraţi", a spus subofiţerul.

Dan Gheorghe este acum plutonier adjutant şi-şi defăşoară activitatea la Prefectură. A participat la evacuările de la Corbu Vechi, de acum patru ani, când, din pricina inundaţiilor, locuitorii unui întreg sat au fost mutaţi din calea apelor.

Totodată, a participat, alături de colegi, la consolidarea digului de la Noianu-Chiscani. În 2005, a terminat Dreptul, iar acum este masterand al Universităţii „Danubius" din Galaţi.

Îndrăgostit de cărţile vechi şi de muzică, subofiţerul deţine peste o sută de volume în colecţie, revista „Magazin Istoric" şi alte publicaţii.

Ce-i place

Îmi place istoria. În '84-'85, am participat la Olimpiada pe ţară la istorie de la Iaşi, unde am obţinut menţiune. Un an mai târziu, am participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice de la Buzău. Îmi place franceza. Am avut-o ca model pe profesoara de franceză, Maria Cheosea.

Ce nu-i place

Nu-mi place omul «fără coloană vertebrală», cel care «una spune, alta face». Nu-mi place defel bârfa. Nu-mi place bucuria - sadică zic eu - a unora care sunt hotărâţi să facă rău semenilor lor cu orice preţ. Nu-mi place că, făcând altora bine, mi-am neglijat propria viaţă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă meseria de jandarm cu pasiunea pentru colecţii?

„Am încercat să impun ordinea în colecţii şi domnia calităţii în cadrul serviciului, să aplic dictonul potrivit căruia e bine ca, în viaţă, să fii om de cuvânt. Această calitate se obţine greu şi se pierde uşor".

Aţi cochetat, la un moment dat, cu scrisul. Despre ce este vorba?

„În 2007, am publicat câteva articole în ziarul «Arcaşu», să-mi satisfac pasiunea pentru scris. Aş vrea să cred că am atins linia educaţiei pentru oameni, să pun în practică zicala «dacă nu poţi face un bine, măcar încearcă să nu faci rău»".

Profil

Născut: 24 septembrie 1969, Brăila.
Studii: Facultatea de Studii Juridice, masterand al Universităţii „Danubius" Galaţi.
Funcţie: subofiţer operativ în cadrul IJJ Brăila.
Familie: necăsătorit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările