Portret: Cezar Brătulescu este ofiţerul care a ajuns profesor de istorie/Află de aici povestea brăileanului

A urmat o strălucită carieră militară, ajungând până la gradul de maior, apoi a fost nevoit să se reprofileze. Din 2006 e profesor de istorie. Profesorul Cezar Brătulescu s-a născut la Brăila, însă studiile primare şi gimnaziale le-a urmat la Buzău. Tatăl său a fost inginer şef la „Metalurgica" Buzău.

A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir" de la Breaza, în 1983.

„Am ales cariera militară nu pentru frumuseţea uniformei, ci pentru siguranţa carierei. Aproape toţi absolvenţii de liceu militar ajungeau ofiţeri. Mai târziu, după 21 de ani, s-a dovedit a fi, totuşi, o carieră nesigură", ne-a spus Cezar Brătulescu.

După absolvirea Şcolii de Ofiţeri de Radiolocaţie de la Braşov, în 1986, proaspătul locotenent a fost trimis la Batalionul 122 Radiotehnic de la Brăila. Până să fie disponibilizat, în 2005, a mai fost încadrat la Comandamentul 8 Operaţional şi Brigada 10 Geniu.

Portret: Vlăduţ Brînză este urmaşul lui Ştefan cel Mare, devenit marinar şi şeful Portului Brăila

„La ţară, copii dornici să înveţe"

Nesiguranţa postului l-a determinat pe maiorul Brătulescu să urmeze la FF cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" Galaţi. A absolvit-o în 2000. În 2005, a fost disponibilizat, pentru că, deşi avea gradul de maior, nu avea funcţia necesară.

„După disponibilizare, m-am pregătit intens pentru ocuparea unei catedre. Din 2006, am fost profesor suplinitor calificat la catedra de istorie a Liceului «Matei Basarab» din Măxineni. După aceea, am predat la şcoala din Bordei Verde. Am constatat că în mediul rural sunt copii dornici să înveţe, chiar eu am avut elevi care au urmat licee de prestigiu brăilene", ne-a spus dascălul.

Portret: Mircea Marian Cărbunaru este prietenul a generaţii întregi de tineri brăileni/Află de aici traseul său profesional

Demn de remarcat este faptul că Cezara, unicul copil al profesorului, a terminat anul acesta Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu", fiind admisă apoi la Mate-Info, la Bucureşti.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales să studiaţi Istoria la facultate şi nu altă disciplină?

„Am ales istoria pentru că era poate singura disciplină legată de cariera armelor. Culmea, în şcoala generală nu mă atrăgea în mod deosebit istoria".

Aţi încercat să obţineţi şi un alt post, după disponibilizarea din armată?

„Nu, am preferat de la început învăţământul, pentru că aici posturile se obţin prin examen, pe când în alte părţi, deşi ai studii, mai ai nevoie de «relaţii». Nimic nu se compară cu profesia noastră".

Portret: Mihaela Bianca Tarău este juristul de la Protecţia Consumatorilor Brăila

Profil

Născut: 15 noiembrie 1964, Brăila.

Studii: Şcoala Militară de Ofiţeri Braşov; Facultatea de Istorie, Univ. „Dunărea de Jos" Galaţi.

Ocupaţie: Profesor de istorie.

Familie: Căsătorit, are o fiică de 19 ani.

Portret: Mihai Diaconu este poliţistul care răspunde de cea mai agitată zonă a Brăilei

citeste totul despre: