Portret/ Brăila: Niţă Robu este pugilistul care a adus 50 de medalii şi trei centuri de aur României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut performanţă de la 14 ani, a fost prietenul Nadiei Comăneci şi a făcut parte din Lotul Naţional al României. Niţă Robu este unul dintre cei mai mari sportivi români.

REPORTAJ: Povestea „Greului României” de la Montreal, Costică Dafinoiu, brăileanul care pregăteşte tinerele speranţe ale boxului

Niţă Robu s-a născut la Măicăneşti, dar copilăria şi-a petrecut-o la Olăneasca din Brăila. Până la 14 ani, când a venit la Brăila şi s-a apucat de sport, a dus o viaţă simplă, dar bazată pe disciplină.

„Suntem cinci fraţi. Tata, un om aspru dar drept, nu accepta minciuna. Programul bine stabilit, viaţa simplă a ţăranului, mi-au imprimat disciplina de mai târziu şi respectul pentru munca cinstită. Am fost, însă, un copil neastâmpărat, un fel de lider al puştimii din satul natal", povesteşte campionul.

În anii '70, după obiceiul vremii, Robu s-a dus la oraş, să înveţe meserie. A urmat Şcoala Profesională de Construcţii şi s-a calificat mecanic ultilaje, dar, concomitent, s-a înscris la Clubul Sportiv Brăila.

„L-am avut antrenor, D-zeu să-l odihnească, pe Ion Zlotariu, zis „Chibrit". I se spunea aşa pentru că ieşea mereu primul la cross. Fugea „de mânca chibrite". S-au înscris, odată cu mine, 45 de tineri, dar numai eu am ajuns să fac performanţă, la categ. 51 şi 54 kg, „muscă" şi „cocoş". Până în anul 1985 am boxat, apoi am fost şi antrenor", ne-a mărturisit reputatul pugilist.

Sportiv de excepţie

Niţă Robu a participat la sute de meciuri şi campionate, făcându-i KO, practic, pe toţi sportivii cu care a boxat. A pierdut doar câteva meciuri, la puncte, pentru că arbitrii îl susţineau pe cutare sportiv din ţara gazdă şi trebuia musai să câştige.

„Cea mai mare satisfacţie era aceea când, între capitalişti fiind, câştigam locul I şi ascultam imnul României. Printre altele, am susţinut meciuri în SUA, Anglia, Germania, Franţa, Olanda, Italia, Danemarca, Austria, Polonia, Turcia, Algeria, Tunisia, Coreea de Nord, Cuba şi Mongolia. Am fost în Lotul Naţional al României din 1972 şi până în 1985, când am decis să mă retrag, după ce am obţinut, pentru a treia oară, titlul de Campion Balcanic, la Brusa, în Turcia", povesteşte Robu.

La Lotul Naţional, brăileanul i-a avut antrenori pe Tedy Niculescu, Ion Popa, Titi Dumitrescu, C-tin Ciucă, Neacşu Şerbu şi Calistrat Cuţov. Ani la rând, l-a avut alături pe un alt mare sportiv brăilean, Costică Dafinoiu, deţinător al centurii de aur la Campionatul Mondial.

„La ora actuală, boxul, în România, este mai slab decât campionatul judeţean de juniori pe care-l avea Brăila pe vremuri. Câţiva sportivi pot face performanţă, dar aceştia sunt număraţi pe degete. Eu, ca să ies campion judeţean, am câştigat patru meciuri. Acum, cu trei meciuri ieşi campion naţional!", a mai spus Niţă Robu, sportivul care a adus trei centuri de aur la box şi 50 de medalii României.

Născut: 26 septembrie 1954, Măicăneşti, Vrancea.
Studii: Şcoala postliceală de antrenori de Box.
Ocupaţie: agent de pază.
Familie: Căsătorit, un băiat, două fete şi trei nepoţi.

Ce-i place

"Îmi place foarte mult boxul, dar în egală măsură şi fotbalul, pe care l-am practicat din şcoala generală. În fiecare dimineaţă, merg la Sala Carantina şi pe Bulevard şi fac sport. Fac sport chiar şi atunci când merg în concediu. Îmi plac romanele poliţiste şi cele de spionaj".

Ce nu-i place

"Nu-mi place minciuna, nu-mi place să fiu ridiculizat de către persoane care nu au avut de-a face cu sportul. Există, în acest moment, un segment al vieţii sportive care, având bani şi influenţă, îi discreditează pe marii sportivi. Cândva, marilor sportivi li se recunoşteau meritele".

Întrebări şi răspunsuri

Cum erau selectaţi, cândva, viitorii sportivi de performanţă?
N.R.: „În şcoli, în intreprinderi, se făceau selecţii, iar cei mai buni erau cooptaţi în cluburi şi educaţi în spirit sportiv. Cunosc un campion olimpic la lupte care a fost luat direct de pe combină, de pe câmp".

Ce părere aveţi despre boxul românesc contemporan?
N.R.: „Nu sunt de acord cu noul regulament, dar nici cu implicarea politicului în sport. Am avut mari antrenori la Brăila, precum Gheorghe Lică, Petre Ganea, Adolf Zaibăl, dar şi mari campioni. Cândva, statul încuraja şi sprijinea sportul şi performanţa".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite