Portret: Anthonia Amatti scrie poezii cu numele iubirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se numeşte, de fapt, Mioara Nicolau, dar ca poetă este cunoscută ca Anthonia Amatti. Se declară brăileancă deşi este născută la Hunedoara şi a studiat la Cluj.

La terminarea liceului, în 1959, a dat admitere la Medicină şi a picat cu media 9,38. Astfel a fost nevoită să se reorienteze şi a ales rusa. La cinci ani de la terminarea primei facultăţi a mers la franceză.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii

Povestea hunedorencei de la Brăila a început odată cu repartiţia ministerială după terminarea facultăţii. După 40 de ani de băut apă din Dunăre, se simte extrem de legată de oraşul cu salcâmi.

A profesat la mai multe şcoli şi licee din oraş, dar timp de 30 de ani a lucrat la Grupul Şcolar de Prelucrare a Lemnului „Constantin Brâncuşi". Ultimii patru ani a predat la Covasna, unde a avut cea mai bună clasă din cariera sa.

„Am avut generaţii bune, unele foarte bune, dar şi clase slabe la Covasna unde copiii nu ştiau limba română. În schimb, la Forestier, mi-a plăcut cel mai mult, am avut un colectiv foarte bun şi elevi disciplinaţi. Pe vremea aceea în învăţământ era bine, era ordine", spune Mioara Nicolau.

Şi cum ştia rusă şi franceză, timp de 12 ani a lucrat pe perioada vacanţelor pe litoral, ca ghid. Îşi aminteşte şi acum că a avut probleme cu securitatea pentru acest job de vară, „dar au trecut".

De 10 ani, viaţa ei se împarte între Brăila şi Covasna, ocazie cu care a învăţat şi limba maghiară.

Membră a Uniunii Scriitorilor

Scrie din tinereţe, iar primele opere au apărut în revistele „Steaua" şi „Tribuna". După 1990, poetul Ioan Alexandru a organizat în ţară diverse manifestări de poezie creştină.

„Împinsă de o colegă, am participat şi am luat menţiune, apoi la Timişoara am luat locul II. Am început atunci să triez din poezii şi soţul meu m-a îndemnat să le public. Astfel a apărut primul volum „Treceri...", în 2002", explică autoarea care scrie sub pseudonimul Anthonia Amatti.

Întrebată de unde a apărut ideea pseudonimului, profesoara mărturiseşte că „th" a fost ideea unei prietene, iar „Amatti" vine de la iubire, din latină.
În 2003 apare al doilea volum intitulat „Joc", în 2004 - „Al cincilea anotimp", 2005 - „Triptic spiritual", 2007 - „Hoinar pe portativ" şi „Pelerinaj printre file", 2008 - „Contraste" şi în 2009 „Lungul drum al vieţii către viaţă".

În plus, al nouălea volum al Anthoniei Amatti, intitulat „Igluuri la tropice", este în tipografie, iar cel cu numărul 10, în pregătire, motivaţia fiind simplă: „Vreau să las ceva în urma mea, să transmit un mesaj. Nu pot să înăbuş în mine ce simt".

Din 2007, Anthonia Amatti este membră a Uniunii Scriitorilor Filiala Braşov şi apare în antologia lui Dumitru Anghel, dar şi în cea a lui Eugen Evu.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care consideraţi că este cea mai mare realizare?

„Pe stradă tot a zecea persoană mi-a fost elev şi nu mi s-a întâmplat niciodată în 45 de ani să nu mă oprească cineva şi să nu mă laude".

Care este cartea cea mai apropiată de suflet?

„Cred că „Hoinar pe portativ" pentru că este inspirată din şansonetele franţuzeşti. Celelalte sunt mai profunde, pe latură filosofică şi îmi sunt mai apropiate de minte, decât de inimă".

Care sunt coordonatele poeziei Anthoniei Amatti?

„Poezia mea este marcată nu de religie, ci de credinţă, iubire, este şi erotism, dragoste pentru natură şi animale, pentru Dumnezeu".

Ce-i place

„Cel mai mult îmi place muzica, prefer muzica lui Mozart şi flautul. Îmi plac mult muzica preclasică, dar şi natura. Îmi plac şi animalele, dovadă că multe dintre poezii le sunt dedicate".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac ipocrizia, falsitatea, impostura, infatuarea. Nu-mi place mizeria la propriu, dar mai ales mizeria morală a conducătorilor şi a celor care întind mâna. Am crescut într-o altă epocă şi uneori mă bucur că sunt bătrână pentru că nu cred că aş putea să mă adaptez la epoca asta în care se aleargă după bani. Înainte parcă nu simţeam ruptura între ceea ce sunt eu şi ce se întâmplă în jurul meu".

Profil
Născută: 2 februarie 1942, Hunedoara
Studii: Universitatea „Babeş Bolyai" Cluj, Facultatea de Filologie Rusă - Română şi Franceză - Română
Ocupaţie: Profesor
Familie. Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite