PORTRET/ Andrei Chiţuleasă: Păstrează tradiţia şi devine al treilea poliţist dintr-o familie de brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un bunic fost poliţist şi cu un tată cadru activ în cadrul Poliţiei Muncipiului Brăila, lui Andrei Chiţuleasă nu i-a fost deloc greu să ia o hotărâre asupra meseriei pe care o va îmbrăţişa.

Profil
Născut:  3 octombrie 1989, Brăila
Studii: Academia de Poliţie, anul II
Ocupaţia:student
Familie : necăsătorit


A absolvit liceul Teoretic Mihail Sebastian, clasa de metematică informatică, dar încă din clasa a XI-a a ales să urmeze o meserie care ţine mai degrabă de profil uman, nu de cel real pe care-l făcea la cursuri. A decis să-şi urmeze tatăl şi bunicul şi să se facă poliţist.
„Tatăl meu a lucrat 14 ani la Cercetări Penale. Nu obişnuieşte să vorbească de meseria sa în casă, dar crescând, am mai întrebat, ba una , ba alta, despre cum face ca să-i aducă pe cei vizaţi de lege în faţa Justiţiei. Practic, pot spune că am avut marele noroc de a afla şi altfel decât din romanele poliţiste cum decurge o anchetă încâlcită cu multe piste şi fără nicio staţie terminus, la prima vedere, desigur. Sincer cred că aş fi făcut o mare greşeală dacă nu aş fi optat pentru meseria de poliţist", ne-a explicat Andrei.


Practic, el reprezintă în familia Chiţuleasă poliţistul aflat la a treia generaţie.
„Bunicul a fost poliţist, tatăl este poliţist. Aşa că, mai în glumă mai în serios, mi-am adus aminte din cărţile pe care le-am citit desigur de împăratul bizantin Teodosiu care a decis ca fiul să urmeze strict meseria tatălui. În felul acesta, şcolarizarea şi ucenicia erau asigurate. Deci după Bacalaureat am optat pentru Academia de Poliţie", ne-a explicat viitorul poliţist.


"Vreau să fiu eu însumi!"


În ciuda faptului că poartă un nume cunoscut în poliţia brăileană şi nu numai, Andrei vrea să devină el însuşi nu doar continuator al unei tradiţii, ci un om care să fie apreciat pentru felul în care-şi face meseria.
„Sunt conştient de faptul că toată lumea va zice: este băiatul lui şi nepotul lui...dar vreau ca eu să fiu cunoscut pentru ceea ce fac. Ar fi penibil să nu recunosc că pot învăţa mai repede multe din tainele meseriei având un tată care a lucrat şi rezolvat cazuri foarte grele. Sfatul tatălui poate veni oricând şi pe partea de meserie, poate chiar cu atât mai mult. Aceasta însă înseamnă că atunci când voi începe activitatea cu siguranţă cei cu care voi lucra vor dori să vadă de la mine poate mai multă responsabilitate şi implicare decât la ceilalţi", ne-a declarat Andrei Chiţuleasă.
Pasiune pentru viitor
După cum singur recunoaşte doreşte să fie poliţist la Cercetări Penale. „Doresc dacă se poate ca într-o bună zi să mă aplec asupra unor cazuri celebre rămase cu autori necunoscuţi. Printre acestea şi celebrul caz al doctoriţei Negoiţă. Cred că într-o bună zi se va afla cine este autorul dar pentru poliţişti, şi opinia publică, deopotrivă va rămâne gândul că acesta nu a fost pedepsit pentru că înainte de toate a luat o viaţă", ne-a mărturisit unul dintre scopurile pe care le va urma în activitate tânărul Andrei Chiţuleasă.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Ce vei face dacă nu vei fi repartizat la Brăila?

A.C.: Păi, în primul rând datoria. Nu contează unde eşti repartizat, meseria este aceeaşi.Trebuie doar să deschizi ochii bine şi să fii foarte atent la toate amănuntele. Ceea ce unui profan îi scapă, pentru un poliţist poate fi cheia rezolvării unui caz. Am învăţat acest lucru şi în şcoală şi de la tatăl meu.
Cum te simţi când revii acasă?
A.C.: Cât locuiam aici zi de zi nu mi se părea ca Brăila să fie un oraş deosebit. Acum, când vin de la Bucureşti parcă redescopăr de fiecare dată ce urbe extraordinară avem şi nu suntem în stare să apreciem acest lucru, aşa cum ar trebui.
Ce-i place
Sportul. Face fotbal, tenis, volei orice, mişcare să fie. Consideră că în şcoli ar trebui făcută mai multă educaţie fizică pentru că din cauza calculatorului, tinerii uită că mişcarea este esenţa sănătăţii. Îi place să se întâlnească cu vechii colegi şi prieteni care, ca şi el, au plecat în marile centre universitare ale ţării sau chiar în străinătate pentru a se pregăti.
Ce nu-i place
Nu-i place să fie cicălit, nu-i plac oamenii care vorbesc mult şi o iau cum se zice pe mirişte bătând câmpii. Consideră că un om care are ceva de spus trebuie să o facă scurt, clar, concis, explicit. Detestă ipocrizia şi făţărnicia.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite