Poliţiştii i-au învăţat pe brăileni să nu îşi mai bată nevestele. Cum se poate proteja victima unei violenţe în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: IPJ Brăila
Foto: IPJ Brăila

Oamenii legii au fost prezenţi în centrele localităţilor din întreg judeţul Brăila pentru a sta de vorba cu cetăţenii şi a le oferi informaţii pentru a şti cum să prevină şi să gestioneze situaţiile de violenţă domestică.

Acţiunea poliţiştilor şi jandarmilor brăileni de vineri, 7 mai, a fost menită să aducă în conştiinţa publicului consecinţele legale şi psihologice ale violenţei domestice,  precum şi modalităţile de sprijin pentru victime.

”Violenţa în familie reprezintă orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate”, precizează reprezentanţii IPJ Brăila.

Violenţa în famile este prevăzută ca infracţiune în Codul Penal. În vederea sancţionării actelor de violenţă ale agresorului, victima se poate adresa autorităţilor formulând o plângere penală împotriva acestuia.

Victima violenţei în familie poate solicita sprijinul serviciului de urgenţă 112 în vederea intervenţiei imediate a Poliţiei. Începând de pe 28 decembrie 2018, poliţiştii brăileni pot emite ordine de protecţie provizorii pentru o perioadă de 5 zile.

Prin acestea se dispun una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite