Petrişor Tănase a gătit pentru fostul preşedinte al Americii, Bush, dar şi pentru celebrul actor Steven Segal

Petrişor Tănase a gătit pentru fostul preşedinte al Americii, Bush, dar şi pentru celebrul actor Steven Segal

Petrişor Tănase, maestru în arta culinară, foto Ciprian Dragomir

A gătit şi pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Florin Piersic. Maestrul bucătar Petrişor Tănase a acceptat, în exclusivitate, pentru cotidianul "Adevărul de Seară" să vorbească despre începuturile carierei sale, despre mâncarea sau condimentul preferat.

Ştiri pe aceeaşi temă

                                             Profil

Născut. 18 octombrie 1958, Bucureşti

Studii. Şcoala de bucătari a Ministerului Turismului

Ocupaţie. Maestru bucătar

                                             Familie. Căsătorit, doi copii

Se ia un personaj simpactic, de preferat maestru. Se adaugă câteva cratiţe, ori tigăi. Se presară niscaiva ingrediente, musai sare şi piper. Se amestecă bine şi rezultă Petrişor Tănase.

Celebrul bucătar a fost prezent în oraşul cu salcâmi cu ocazia unui curs de gastronomie organizat de Şcoala Naţională de Excelenţă în Industria Ospitalităţii "Bella Italia". Şi aşa cum era de aşteptat, de Ziua Femeii, tot el găteşte.

Petrişor Tănase are una dintre cele mai "savuroase" meserii din lume. Are imaginaţie, gust şi culoare, apoi suflet, creaţie şi răbdarea de a construi pas cu pas mâncarea perfectă.

Trainer of trainers la nivel European în domeniul gastronomiei, preşedintele Asociaţiei Nationale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, filiala Bucureşti, membru al Asociaţiei Marilor Şefi Bucătari ai lumi Euro Toques International, Petrişor Tănase şi-a descoperit pasiunea pentru bucătărie abia după ce a terminat Şcoala de bucătari a Ministerului Turismului, în 1977.

"Maestrul Samoilă mi-a inoculat ştiinţa pentru arta culinară. Pasiunea s-a transformat apoi în dragoste şi aşa am ajuns să fiu primul bucătar apărut la TV", punctează maestrul.

O masă şi pentru Ceauşescu

În anul 1998, Petrişor Tănase a obţinut titlul de maestru în arta culinară, de trei ani este membru al juriului la Examenul de maeştri în arta culinară, iar de cinci ani, organizează Concursul Naţional de Gastronomie "Petrişor Tănase".

A gătit pentru personalităţi din diferite domenii. A gătit pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase, Florin Piersic, şi chiar pentru cunoscutul actor Steven Segal. Şi fostul preşedinte al Americii, George Bush a mâncat de pe mâna lui Tănase.

"Am gătit şi pentru Ceauşescu o singură dată. De fapt, nu pentru el personal, ci pentru o masă pe care o dădea de ziua lui, iar Florin Piersic a fost primul actor căruia i-am gătit", ne-a mai dezvăluit maestrul bucătar.

Dintre toate bunătăţile, mâncarea favorită a lui Petrişor Tănase a rămas mâncarea de gutui."O mănânc cu atâta plăcere încât nu vă puteţi închipui", completează bucureşteanul. Dacă vorbim despre bucătăriile lumii, Tănase o preferă pe cea germană. "Din bucătăriile fiecărui popor, gătim şi la noi acasă", adaugă maestrul.

În ceea ce priveşte condimentul preferat, bucătarul Tănase ne spune că adoră sosul worcestershire.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ne recomandaţi să mâncăm?

 "Eu nu folosesc arome tip Knorr în mâncare. Trebuie să eliminăm produsele care au adaosuri artificial de gust. Prefer produsele româneşti, decât cele din import, nu din naţionalism, ci pur şi simplu pentru dezvoltarea economico - financiară a firmelor româneşti. Noi trebuie să ne dezvoltăm pe noi înşine".

Planuri de viitor?

"Vreau să atrag noi membri în cadrul asociaţiei şi să accesez cât mai multe fonduri. De asemenea, mă ocup de organizarea celui mai mare eveniment gastronomic din România. În plan personal, mă ocup împreună cu familia mea de «Crama lui Petrişor» de la Moeciu, unde vreau să dezvolt o bucătărie rustic europeană şi să aduc băuturi alcoolice din anul 1950".

Ce-i place

"Ador să călătoresc, indiferent de mijlocul de transport. Îmi place să mă uit la filme bune, chiar şi vechi ale cinematografiei internaţionale. Îmi place să mă informez asupra noutăţilor din domeniul gastronomiei şi din când în când să citesc".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac prostia, indolenţa, nesimţirea, prostul gust şi manelele. Nu-mi place să mănânc gândaci şi viermi. Nu-mi plac gropile şi construcţiile noi într-un cartier vechi. Nu-mi place ţiganizarea poporului roman. Tot respectul pentru ei, pentru muzica lor şi pentru cei care s-au alăturat condiţiilor civilizate. Detest să merg în zone maghiarizate şi ei să nu înţeleagă româna".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările