Pentru a ieşi din sărăcie tot mai multe familii de brăileni aleg viaţa în mediul rural

Pentru a ieşi din sărăcie tot mai multe familii de brăileni aleg viaţa în mediul rural

Pentru oamenii gospodari bunăstarea vine şi pe timp de criză

Îndeosebi tinerii aleg să îşi cumpere căsuţe în satele de lângă oraş, se apucă de agricultură, cresc animale şi spun că au optat pentru această schimbare fiindcă fac economie la mâncare.

Criza a generat un fenomen la care nimeni nu se mai aştepta.

După ce ani de zile populaţia din mediul rural a plecat către oraşe unde industrializarea oferea locuri de muncă bine plătite, de la o vreme, cel puţin în judeţul Brăila, se constată că tot mai mulţi locuitori ai municipiului se retrag către comunele din care provin.


„Lucrez la Brăila şi am avut un apartament cu două camere în Vidin. Mi-am cumpărat casă chiar pe malul Dunării şi de doi ani fac naveta în fiecare zi cu scuterul. De când m-am mutat în comuna natală se simte că ne merge mai bine şi eu şi soţia am reuşit să punem un ban deoparte, chiar în condiţii de criză", ne-a declarat Viorel Cojocaru, restabilit în localitatea Chiscani.

Locuri de muncă la ţară

Nu numai localităţile din apropierea oraşului se bucură de afluenţa celor care revin acasă. În localitatea Măxineni, numai de la începutul anului şi pănă acum au revenit 60 de familii.

„Cam jumătate dintre aceştia locuiau în municipiu, restul în alte oraşe din ţară. Au reveint aici după ce au rămas şomeri şi acum au loc de muncă în cele două fabrici de încălţăminte. De altfel, la o populaţie de circa 4.000 de persoane avem 800 de locuri de muncă şi chiar avem nevoie de muncitori la ora actuală. Este bine că asistăm la o stabilizare a populaţiei tinere pentru că în felul acesta avem posibilitatea să gândim noi proiecte de viitor, pe termen lung. În toată comuna şi localităţile aparţinătoare avem doar 25 de şomeri şi aceia oameni peste 60 de ani care oricum vor beneficia curând de pensii", ne-a declarat Mihai Ruse, primarul comunei Măxineni.

ANL vinde case la preţ de lux: 400 euro/mpCasă la ţară, muncă afară

Şi în comuna Mircea Vodă au revenit tinerii. Greutăţile din oraşe au adus în ultimii doi ani peste 100 de familii din nou acasă.

„În majoritatea cazurilor avem de-a face cu meseriaşi care au revenit din marile oraşe unde au rămas şomeri, dar care acum sunt plecaţi la muncă în străinătate, chiar acum avem oameni în Olanda şi Germania la şantierele navale. Oamenii au revenit pentru că este mai uşor de trăit în mediul rural acum când avem apă curentă şi în curând vom avea şi canalizare funcţională. Iar din curte, o găină, un ou, sau un porc de Crăciun are tot gospodarul, ceea ce înseamnă cheltuieli mult mai mici din salarii", ne-a declarat Alexandru Moşescu, primarul comunei Mircea Vodă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: