Parcul Natural Balta Mică a Brăilei abia le mai face faţă braconierilor şi hoţilor de fier vechi

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei abia le mai face faţă braconierilor şi hoţilor de fier vechi

FOTO Florentin Coman

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei (PNBmB) se confruntă cu un fenomen greu de stăpânit: furturile panourilor metalice de informare turistică din incinta arieie protejate. Acestea se adaugă unei alte realităţi dure: braconajul intens căruia paznicii parcului nu pot să-i facă faţă nici chiar ajutaţi de poliţişti şi jandarmi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei şase rangeri (paznici) care au în grijă cele 24.123 hectare ale parcului sunt complet depăşiţi de situaţie. Oricum, pe lângă faptul că sunt prea puţini, ei nu pot face mare lucru, deoarece o reglementare apărută în urmă cu câţiva ani, când s-a schimbat Legea Pescuitului, le interzice să le aplice sancţiuni braconierilor. "Colaborăm cu Poliţia şi Jandarmeria, cu care facem controale comune, ei având posibilitatea să ia măsuri legale", declară directorul PNBmB, Vlad Gheorghe.

În aceste condiţii, multe dintre panourile de informare amplasate pe traseele turistice şi chiar unele observatoare masive, înalte de 10 metri, construite pentru cei care vor să vadă de aproape păsările rare care vieţuiesc în zonă, au dispărut. Realizate pe schelet metalic şi având în vârf cabine cu structură termopan, aceste observatoare fixe îi tentează foarte tare pe hoţii din satele învecinate.

Ca şi cum toate aceste aspecte nu erau suficiente, în acest an numărul turiştilor care au vizitat Balta Mică a Brăilei a scăzut substanţial, din cauza secetei şi a nivelului foarte scăzut al Dunării, aspecte care au dus, practic, la secarea majorităţii lacurilor din incinta ariei protejate.

Astfel, cei care au vizitat Parcul Natural, au putut vedea, în locul vastelor întideri de ape, doar loc uscat, acoperit cu vegetaţie specifică zonei, predominanţi fiind scaieţii. "Anul a fost unul dificil, din cauza condiţiilor meteo. Turişti am avut foarte puţini, mult mai puţini decât în anii precedenţi", recunoaşte directorul Vlad Gheorghe.

Cititi si


 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: