Parchetul se răzgândeşte şi contestă liberarea condiţionată a asistentului medical care a violat zeci de femei

Parchetul se răzgândeşte şi contestă liberarea
condiţionată a asistentului medical care a violat zeci de femei

Viorel Milcu este dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă Foto: obiectivbr.ro

Procurorul de şedinţă a cerut liberarea condiţionată a asistentului medical Viorel Milcu, găsit vinovat de violarea a zeci de femei, motivând, printre altele, că în închisoare a obţinut 8 recompense pentru bună purtare. Ulterior însă, Parchetul Judecătoriei Brăila a contestat decizia instanţei de a-l pune în libertate.

După ce procurorul de şedinţă a cerut eliberarea condiţionată a lui Viorel Milcu (61 de ani), asistentul medical care ar fi pus în libertate după doar doi ani petrecuţi în închisoare pentru viol, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a contestat la Tribunalul Brăila decizia instanţei de a-l pune în libertate.

Înainte de pronunţarea deciziei de către Judecătoria Brăila, procurorul de şedinţă a motivat că, pe parcursul executării pedepsei, bărbatul a obţinut 8 recompense pentru bună purtare, nu i s-a aplicat nicio sancţiune pe perioada detenţiei, nu are antecedente penale şi şi-a achitat obligaţiile civile stabilite de instanţă. 

Acum, Parchetul a depus o contestaţie la Tribunalul Brăila, prin care cere respingerea cererii de liberare condiţionată formulate de Viorel Milcu, judecarea acesteia urmând să aibă loc pe 19 noiembrie. Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila explică aceste decizii aparent contradictorii.

”(...) în acest caz concret, în virtutea independenţei pe care o are în formularea concluziilor la participarea la şedinţele de judecată, procurorul de şedinţă a apreciat că este admisibilă liberarea condiţionată. Ulterior, în urma analizei efectuate cu privire la soluţia pronunţată în cauză, prin prisma atribuţiilor arătate anterior, s-a apreciat că se impune exercitarea căii de atac împotriva hotărârii judecătoreşti pe motive de netemeinicie”, ne-a declarat procurorul Daniela Gabi Stanciu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

”Mi-am distrus un cont de pensii private ca să plătesc daunele”

Asistentul medical a dat o declaraţie aiuritoare în faţa instanţei înainte de pronunţarea verdictului de către Judecătoria Brăila, susţinând că a fost nevoit să îşi ”distrugă” un cont de pensii private ca să achite daunele morale în sumă de 15.000 de euro pe care fusese obligat să i le plătească unei adolescente de 17 ani pe care a violat-o.

Viorel Milcu ceruse anterior de trei ori să fie liberat condiţionat, dar comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din  Penitenciarul Brăila s-a opus pentru că acesta nu îşi achitase integral obligaţiile civile, fiind vorba de daunele morale şi cheltuielile de judecată.

Instanţa a constatat că, pentru a putea fi liberat condiţionat, Viorel Milcu trebuia să execute 1.461 de zile de închisoare, iar până pe 30.09.2019, când a fost întocmit procesul verbal de către  comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate, executase 208 zile suplimentar faţă de cât reprezenta fracţia obligatorie. Asistentul medical a stat în arest preventiv 904 zile, i s-au scăzut 180 de zile în baza recursului compensatoriu şi a executat 585 de zile de închisoare în penitenciar.

Cazul a scandalizat opinia publică din Brăila, după ce anchetatorii au stabilit că Viorel Milcu s-a folosit timp de opt ani de calitatea sa de asistent medical la Spitalul de Urgenţă din Brăila pentru a le administra medicamente cu efect sedativ şi somnifer pacientelor de pe secţia unde lucra, inducându-le o stare de somn ca să le poată apoi viola.

Tatăl unei adolescente violate i-a cerut scuze

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat, pe 22 februarie 2018, verdictul definitiv în acest caz, care a scandalizat opinia publică în urmă cu patru ani. Viorel Micu a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol şi obligat să-i plătească daune morale de 15.000 de euro uneia dintre victime.

Pe 7 iulie 2015, o adolescentă internată pe secţia Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Brăila îl reclama pe asistent pentru viol. Fapta s-ar fi petrecut chiar în salonul unde tânăra de 17 ani era internată, după ce asistentul medical i-a administrat un medicament care i-a indus o stare de somn. La scurt timp, a ieşit la iveală faptul că tânăra ar fi întreţinut raporturi sexuale cu prietenul său şi s-ar fi temut să le spună părinţilor, preferând să dea vina pe asistentul medical.

"Se pare că pacienta a fost pe la prietenul ei vineri după-amiază, unde a avut contact sexual, după care a ajuns la UPU, cu dureri inghinale. A fost preluată de dr. Botezatu şi i s-au administrat calmante şi antibiotice, urmând ca a doua zi, după toate investigaţiile, să i se facă şi intervenţia chirurgicală pentru criza de apendicită. A fost internată în primul salon de lângă ATI, împreună cu o altă pacientă, iar seara i s-a făcut perfuzia de către asistentul nostru. Apoi, ea a reclamat că asistentul ar fi violat-o în timp ce i se administra perfuzia", declara atunci medicul Mihail Iugulescu, director la acel moment al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Asistentul medical chiar s-a arătat ofensat de acuzaţiile aduse, iar tatăl fetei care îl acuzase de viol şi-a cerut scuze atunci faţă de acesta.

După două săptămâni, în urma analizelor ADN care s-au efectuat, s-a constatat că acuzaţiile adolescentei erau întemeiate. ”Probele ADN arată prezenţa lichidelor comunicante ale bărbatului în vârstă de 58 de ani în secreţiile vaginale recoltate de la fată”, au concluzionat anchetatorii. 

Zeci de paciente violate

Oamenii legii au constatat ulterior că asistentul medical îşi făcuse un obicei din violarea pacientelor internate pe secţia unde muncea, după ce în prealabil le administra medicamente cu care le inducea o stare de somn.

“Le administra medicamente cu efect sedativ şi somnifer pacientelor internate în unitatea spitalicească, aspect reliefat şi de martore, coroborat cu fişele medicale ale acestora, declaraţiile medicilor, condicile de prescripţii din farmacie şi celelalte documente puse la dispoziţie de spital”, susţin procurorii.

Poliţiştii au audiat zeci de paciente care s-au internat pe secţia de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Brăila începând cu 2010, toate confirmând comportamentul asistentului medical.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: