Operatorul de salubritate brăilean „Eco” SA a scăpat de insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul de salubritate brăilean „Eco” SA a scăpat de insolvenţa pe care o solicita „Tracon” SA, firma care deţine depozitul de deşeuri ecologic ce deserveşte municipiul Brăila. „Tracon” a solicitat în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă pentru „Eco”, în contul unei datorii de circa 3 milioane de lei.

La sfârşitul lunii noiembrie, Curtea de Apel Galaţi i-a dat dreptate firmei „Eco' în litigiul cu „Tracon”, menţinând hotărârea dată în acest dosar de către Tribunalul Brăila. Mai precis, CA Galaţi a respins ca nefondat apelul celor de la "Tracon", context în care rămâne valabilă decizia instanţei locale, care se pronunţase şi ea în favoarea operatorului de salubritate.

În luna ianuarie a.c., "Tracon" a promovat la Tribunalul Brăila acţiune împotriva SC "ECO", cerându-i acesteia insolvenţa. Pretenţiile financiare ale reclamantului creditor se ridicau la circa 3,6 milioane lei, reprezentând datorii ale debitoarei către "Tracon", care este şi acţionar la "ECO", fiind vorba, în principal, de facturi emise şi neachitate în urma depozitării deşeurilor menajere la groapa ecologică de la Muchea.

Firma de avocatură „Piperea şi Asociaţii” din Bucureşti, care a apărat intereselei firmei „Eco” a reuşit să demonstreze în instanţă că, de fapt, „Tracon” ar fi dorit să preia agresiv activele „Eco” SA, printre care se numără şi cariera de piatră de la Măcin.

"Societatea «Tracon» SRL uzează de cererea de deschidere a procedurii insolvenţei şi ulterior, de calea de atac a apelului (...) doar ca mijloc de presiune exercitat asupra subscrisei. Reaua-credinţă a apelantei este evidentă, dat fiind că aceasta nu încearcă recuperarea creanţei prin procedura executării silite sau prin înţelegere amiabilă, ci utilizează această cerere în speranţa obţinerii forţate a plăţii şi, în egală măsură, a preluării abuzive a activelor societăţii şi a eliminării subscrisei din mediul de afaceri.

Solicitarea apelantei este cu atât mai abuzivă cu cât, astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosar, izvorul pretinselor creanţe constau în contracte întocmite din perioada în care SC «ECO» SA era controlată exclusiv de către reprezentanţii «Tracon SRL. Altfel spus, onorata instanţă nu poate legitima încercarea creditorului de spoliere a bunurilor societăţii. Faptul că SC «Tracon» SRL încearcă preluarea ostilă a afacerii este dovedită şi de constituirea SC «Eco Mineral» SRL de către cei doi acţionari ai subscrisei, SC «Tracon» SRL şi SC «Athena» SA. Societatea «Tracon» SRL, acţionar care deţine, în prezent, 24,4% din capitalul social al subscrisei, doreşte exclusiv eliminarea subscrisei de pe piaţă, iar nu recuperarea creanţei (dacă există), inclusiv printr-o eventuală compensare", menţionează avocatul Gheorghe Piperea în adresa către instanţă.

Deşi „Tracon” SA a negat vehement acest scenariu, până la urmă instanţa i-a dat dreptate firmei „Eco”. „Suntem deschişi, la fel ca şi până acum, negocierii cu Tracon pentru a stabili suma datorată, dar şi pentru a eşalona plata acesteia, în condiţii avantajoase ambelor părţi”, a declarat Alexandru Micu, directorul „Eco” SA.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite