Operaţiune spectaculoasă nocturnă la Podul suspendat peste Dunăre, Golden Gate-ul de la Brăila VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul podului suspendat de la Brăila,sursa: Radu Aramă
Şantierul podului suspendat de la Brăila,sursa: Radu Aramă

Al treilea pod ca lungime din Europa, care se construieşte în prezent peste Dunăre la Brăila, a trecut într-o nouă etapă. Constructorul montează calea de rulare, fomată din blocuri metalice de peste 200 de tone. Obiectivul este realizat în proporţie de peste 60 la sută.

O operaţiune spectaculoasă, pe timpul nopţii, a fost filmată marţi, 22 martie, de Radu Aramă la podul suspendat de la Brăila. Constructorii au montat primele blocuri metalice din cele 86 care vor forma podul suspendat. Greutatea fiecărui segment de tablier metalic este cuprinsă între 180 de tone şi 300 de tone. După ce vor fi montate, toate cele 86 de tabliere ale podului vor cântari 21.000 de tone. 

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrarea de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani. În prezent, obiectul este realizat în proprţie de peste 60 la sută. 

Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea

Podul va avea, la final, doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri. Constructorii au anunţat că ână la finele anului se va putea circula pe podul suspendat de la Brăila.

Podul de la Brăila va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune. 

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.

Lungimea totală a traseului „Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila“, cum este numită lucrarea de utilitate publică de interes naţional, este de 23,413 kilometri.  Acesta este împărţit în două secţiuni: drumul principal Brăila-Jijila şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin.

Drumul principal Brăila-Jijila are o lungime de 19,095 kilometri, cu patru giratorii şi un nod rutier. Până la km 7+940 va avea două benzi de circulaţie pe fiecare sens, iar de acolo - câte una pe sens. Drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin are o lungime de 4,328 kilometri şi are o bandă de circulaţie pe fiecare sens, cu două intersecţii. 

Deasupra Dunării va fi o porţiune de doi kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, plus 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Pe malul Tulcei va exista şi o staţie automată de taxare.

Licitaţia pentru realizarea podului suspendat peste Dunăre a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie. Investiţia se ridică la aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Podul suspendat de la Brăila: În ce stadiu sunt lucrările la cel mai mare pod din România VIDEO

Podul suspendat peste Dunăre, la răsărit. Imagini superbe realizate de un fotograf profesionist FOTO

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite