Ofiţer de pompieri răsplătit post-mortem după 56 de ani. Şi-a dat viaţa pentru salvarea mai multor copii

Ofiţer de pompieri
răsplătit post-mortem după 56 de ani. Şi-a dat viaţa pentru salvarea mai multor
copii

Foto: ISU Brăila

Locotenentul major Ioan Martac a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Brăila după 56 de ani de la moartea sa.  Pompierul a murit după ce a fost atins de un fir electric de înaltă tensiune care traversa spaţiul de deasupra unui incendiu pe care se lupta să îl stingă alături de colegii săi.

Ioan Martac s-a născut la 23 martie 1939 în comuna Măraşu, judeţul Brăila, fiind absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi – arma pompieri în 1962, şi a fost repartizat în acelaşi an la Secţia I din Compania de pompieri Bârlad, în funcţia de comandant.

Pe 23 iunie 1963, în oraşul Bârlad, un incendiu a cuprins depozitul “Sanepid”, în care se aflau produse inflamabile, flăcările ameninţând toate clădirile din apropiere. Exploziile transformaseră butoaiele metalice pline cu insecticide în adevărate aruncătoare de flăcări şi gaze toxice. Cea mai mare ameninţare, însă, plana deasupra Casei Copilului, aflata în imediata apropiere a locului incendiat.

Operaţiunile de salvare a copiilor şi de stingere a incendiului erau conduse în acea zonă de locotenentul Ioan Martac. Temperaturile în centrul focarului erau deosebit de ridicate, fapt ce a făcut ca. la un moment dat, un fir electric de înaltă tensiune care traversa spaţiul de deasupra flăcărilor să se rupă şi să cadă pe caldarâm. Acest incident nefericit l-a surpris în cădere pe locotenent, curmându-i viaţa la doar 24 de ani.

Vrând să-şi salveze comandantul, caporalul Victor Ivaşcu, care realiza cu o ţeavă de refulare o perdea de apă de protecţie între incendiu şi Casa Copilului, a fost şi el electrocutat mortal.

”Ca o recunoaştere a faptei sale eroice, în anul 1996, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de atestare documentară a pompierilor brăileni, la propunerea comenzii Grupului de Pompieri “Dunărea” al judeţului Brăila, Consiliul Local municipal a hotărât conferirea titlului de “Cetăţean de Onoare”, post-mortem, locotenentului major de pompieri Ioan Martac, fiu al meleagurilor brăilene”, a declarat colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: