Obiceiurile de zi cu zi care agravează acneea. Ce ar trebui să excludem din alimentaţie dacă vrem o piele mai sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în practica dermatologică curentă, aproape orice pacient având un grad de acnee la pubertate, cu rezoluţia spontană a leziunilor acneice în viaţa de adult tânăr. Deşi nu pune viaţa în pericol, poate fi extrem de supărătoare şi poate afecta pe termen lung înfăţişarea unei persoane, declanşând adeseori tulburări emoţionale.

Debutul afecţiunii este la pubertate şi, cu cât începe mai devreme, cu atât este mai severă, mai persistentă şi mai greu de tratat. Afectează ambele sexe, însă cele mai severe forme se întâlnesc la sexul masculin datorită secreţiei de androgeni. Acneea este o afecţiune a foliculului sebaceu care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee şi care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocaţi.

Există o mulţime de tratamente pentru a scăpa de acne, însă ori nu dau roade, ori trebuie asociate cu o alimentaţie strictă. Cei afectaţi de acne trebuie să fie atenţi şi la micile obiceiuri inofensive, dar care pot face mai mult rău decât bine.

Atingerea feţei cu mâinile murdare este ceva obişnuit şi, de cele mai multe ori, inconştient. La fiecare atingere, mâinile tale îţi "transferă" o cantitate însemnată de microbi, iar în combinaţie cu machiajul de pe faţă, microbii devin adevărate "bombe atomice" pentru ten. În aceeşi categorie intră şi obiceiul de a te juca cu părul (grăsimile şi impurităţile de pe păr se vor depune inevitabil pe faţă).

De fiecare dată când te machiezi cu pensule tale, pe ele rămân urmele de machiaj, sebum şi praf. Aşa că să nu te miri că ustensilele tale de înfrumuseţare devin adevărate case pentru bacterii. Nu uita să ţi le speli la două-trei săptămâni cu şampon sau cu săpun, dacă nu vrei să-ţi "transferi" toţi microbii pe faţă.

Există studii care demonstrează faptul că anumite alimente au legătură cu evoluţia acneei, printre ele şi ciocolata. Aşa că, dacă ai probleme cu acneea şi ştii că mănânci zilnic ciocolată, încearcă, măcar pentru o perioadă, să mai reduci cantitatea consumată. Dacă într-o lună încep să se vadă rezultatele, atunci e momentul să renunţi la desertul tău preferat şi să-l înlocuieşti cu fructe. Din aceeaşi categorie cu ciocolata face parte şi laptele. Produsele lactate au în compoziţie un hormon de creştere (numit factor insulinic de creştere). Un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea secreţiei de sebum, contribuind astfel la agravarea acneei. De asemenea, lactatele coţin şi hormoni masculini, iar aceştia duc la creşterea secreţiei de sebum. 

“Acneea netratată poate lăsa cicatrici pe toata viaţă. Primul pas în îngrijirea leziunilor de acnee înseamnă respectarea igienei, dimineaţa şi seara, cu apă călduţă şi săpun anti-comedonic, recomandat de medic şi nu ales la întamplare în farmacie. Din punct de vedere al alimentaţiei, recomand ca cel care este afectat de acnee să consume fructe, legume, cereale integrale, carne slabă şi să se evite produsele procesate din comerţ precum şi dulciurile, cum ar fi ciocolata”, spune dermatologul Iuliana Şerban.  

Cele mai bune opţiuni alimentare care au rolul de a reduce inflamaţiile acneei sunt: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete. Acestea au un nivel ridicat de antioxidanţi, flavonoide, seleniu şi zinc. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite