O femeie şi-a reclamat penal fostul concubin după ce acesta a înregistrat-o audio fără acordul său

O femeie şi-a
reclamat penal fostul concubin după ce acesta a înregistrat-o audio fără
acordul său

Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 44 de ani este cercetat pentru violarea vieţii private, în contextul în care şi-a înregistrat audio fosta parteneră de viaţă fără ca aceasta să ştie şi urmează să dea explicaţii la Poliţie în legătură cu motivul pentru care a făcut acest lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 20 martie, o brăileancă, în vârstă de 43 de ani, s-a prezentat la sediul Poliţiei municipiului Brăila  şi a reclamat  faptul că a fost înregistrată audio fără acordul său.

”În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, pe 13 martie,  femeia a luat la cunoştinţă despre faptul că, în timp ce se aflau la domiciliul său din municipiu, a fost înregistrată audio, fără acordul său, de către fostul concubin, un brăilean de 44 de ani”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Oamenii legii ţin să reamintească că urmărirea fără drept a unei persoane, agasarea sa, provocându-i teamă, fotografierea, filmarea ori înregistrarea fără drept în spaţiul intim al locuinţei, ori publicarea de imagini sau mesaje jignitoare la adresa acesteia pe site-urile de socializare sunt doar câteva dintre modalităţile prin care îi poţi afectata unui individ libertatea psihică şi dreptul la viaţă privată.

”Constituie infracţiunea de violare a vieţii private atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private”, susţin reprezentanţii IPJ Brăila.

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor menţionate mai sus, constituie aceiaşi infracţiune. Pentru infracţiunea de violare a vieţii private, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  

Pentru a nu ajunge în postura de victimă a unor astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor:

-nu permiteţi altor persoane să folosească dispozitivele pe care aveţi stocate informaţii personale, dacă nu vă doriţi ca acestea să ajungă la cunoştinţa publicului;

-atunci când folosiţi reţelele de socializare, este recomandat să acceptaţi cererile de prietenie doar dacă ştiţi dinainte cine este în spatele acestora şi permiteţi accesul la postările dumneavoastră doar prietenilor;

-nu divulgaţi nimănui parolele conturilor dumneavoastră online;

-utilizaţi  întotdeauna funcţia de blocare a ecranului pentru telefonul mobil şi pe cea de blocare a accesului la aplicaţiile care gestionează informaţii cu caracter personal;

-dacă cineva a postat, fără acordul dumneavoastră, imagini, filme sau date confidenţiale, adresaţi-vă administratorului respectivului site,pentru a elimina conţinutul nedorit;

-atunci când decideţi să renunţaţi la un dispozitiv, asiguraţi-vă că aţi şters toate datele cu caracter personal din memoria acestuia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: