Nudism la 1900 în Lacu Sărat. Turiştii primeau „hydroterapie, phyzioterapie, masaje şi băi electrice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de epoca, de la începutul secolului XX
Imagine de epoca, de la începutul secolului XX

Aflată la circa 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, staţiunea Lacu Sărat a cunoscut momente de maximă înflorire la început de secol XX, când aici veneau turişti din întreaga Europă, atraşi de faima nămolului sapropelic despre care se demonstrase ştiinţific că are o mare putere de vindecare. Încă de pe atunci, existau solarii unde domnii puteau face nudism, separaţi de doamne şi domnişoare.

Stabilimentul de băi reci şi calde, duşuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, cabinete de "hydroterapie, phyzioterapie, masaje şi băi electrice", moaşă pentru tratament ginecologic - iată câteva oferte ale staţiunii, de la începutul secolului XX.

Pe vremea aceea, turiştii soseau la Brăila cu trenul sau vaporul, iar în staţiune ajungeau cu tramvaiul electric, care îi lua direct de la Gară sau de pe docuri.

În staţiune, pe lângă binefăcătoarele băi cu nămol, turiştii găseau o multime de atracţii. Parcul englezesc, cu fanfară, sală de “popice şi croquet”, marele Cazino din sec. XIX, Vila Regală, Vila “Ţancu”, Vila “Poppescu” – unde a fost, o vreme, portar marele Panait Istrati –, Vila “Căp. Leonida Nicolescu”, Vila “Nisipianu”, restaurantele “Untaru” şi “Cazacu”, sunt doar câteva din edificiile de odinioară atât de râvnite ale Staţiunii Lacu Sărat.

lacu sarat1

Atât de cochet arăta Cazinoul din staţiune, acum 100 de ani 

Din păcate, astăzi staţiunea balneară este doar o umbră a ceea ce era odinioară. Lipsa investiţiilor îşi pune amprenta pe multe dintre clădirile existente, dar şi pe străzile şi aleile pline de gropi, sau pe spaţiile verzi neîngrijite. Autorităţile brăilene promit, însă, că vor implementa mai multe programe menite să reînvie interesul turiştilor pentru această perlă a Bărăganului.

Citiţi şi

FOTO Fenomen rar cauzat de gerul din ultimele zile: Lacu Sărat a îngheţat bocnă. Care este explicaţia specialiştilor

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite