Nicolae Doroftei este cel mai bun şahist al Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Doroftei este consilierul preşedintelui Federaţiei Române de Şah
Nicolae Doroftei este consilierul preşedintelui Federaţiei Române de Şah

Este singurul jucător din regiune care are titlul de maestru FIDE. Este arbitru de lot naţional şi antrenor la Clubul de Şah "Fairplay" din Brăila.

Cu o experienţă de peste patru decenii şi jumătate în lumea şahului, Nicolae Doroftei este în prezent consilierul preşedintelui Federaţiei Române de Şah (FRŞ) şi arbitru de lot naţional. Mai mult decât atât, Nicolae este singurul jucător din regiunea noastră care are titlul de maestru FIDE şi în acelaşi timp, nimeni din oraş nu a reuşit până acum să-i doboare recordul ELO (n.r. sistem de calcul al valorii sportive) de 2.325.

Şahul, un mijloc de disciplinare a gândirii şi de ordonare a domeniilor, l-a fascinat dintotdeauna pe maestrul Nicolae, poreclit de cei din lumea sportului practicat, "Părintele".

În clasa a X-a a simţit pentru prima oară gustul victoriei, clasându-se pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Turneul Naţional de Şah. "În 1968 am fost campionul României la juniori. Am uimit pe toată lumea pentru că eram singurul copil din finală care nu avea antrenor", îşi aminteşte amuzat "Părintele".

Component al echipei de juniori a României în perioada 1967-1971, "Părintele" a câştigat numeroase turnee internaţionale şi a participat ca sportiv la şase finale naţionale de juniori şi seniori.

Ca antrenor, Nicolae Doroftei a obţinut zece titluri de campioni ai României la juniori în perioada 1986 - 1994, un loc IV la Campionatul Mondial de juniori, în 1992 şi multe altele.

De asemenea, Doroftei a fost antrenor - delegat la "Şcoala marilor maeştri" de la Kiev, cu cel mai mai bun jucător din generaţia actuală, marele maestru internaţional Dieter Nisipeanu.

Mâna dreaptă a lui Isărescu

Nicolae Doroftei a descoperit mirajul celor 64 de pătrate pe când avea doar cinci ani. "Am descoperit şahul întâmplător. Nu ştiam exact cum i se spune, de aceea îl numeam "jocul de căiuţi", apoi am desoperit o carte de şah, iar prin clasa a VI-a am început să studiez ştiinţific", îşi aminteşte nostalgic, maestrul, despre începuturile sale.

Brăileanul se poate mândri acum că deţine una dintre cele mai bogate biblioteci cu cărţi de specialitate din ţară. "În ceea ce priveste informaţia culeasă de pe internet supremaţia mea în ţară este indiscutabilă", completează maliţios, Nicolae.

Între 1992 şi 1999 a fost vicepreşedintele FRŞ. Mai exact, mâna dreaptă a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care era pe atunci preşedintele FRŞ. "Am învăţat în acea perioadă de la preşedintele FRŞ să ascult şi să intervin atunci când am competenţa necesară", mai adaugă Nicolae.

De-a lungul timpului a publicat peste 500 de articole de specialitate în revistele Şah, Gambit, TIMŞAH şi Europe - Echecs din Franţa.
Maestrul se ocupă acum de pregătirea viitorilor şahişti ai Brăilei în cadrul Clubului "Fairplay".

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt problemele cu care se confruntă şahul?

N.D.: „Una dintre problemele cu care s-a confruntat în ultimul timp, este legată de faptul că şahul s-a transformat într-o ştiinţă computerizată. Singurul loc în care computerul este mai slab decât omul este cel al strategiei. Omul are o înţelegere profundă a poziţiei survenite pe tabla de joc".

Există compensaţie materială mulţumitoare?

N.D.: „Cine se gândeşte că poate obţine foarte mulţi bani din şah se înşeală. Cel care a pus bazele unui premiu consistent, măcar pentru campionatele mondiale a fost americanul Bobby Fischer, care a spus că nu concepe să câştige mai puţin decât campionul mondial de box".

Ce-i place:

„Matematica a fost una din pasiunile mele. Am participat la baraje pentru olimpiada internaţională de matematică. Literatura îmi place iarăşi extrem de mult, am citit foarte multe cărţi. Am luat bacalaureatul cu zece pe linie. Ador handbalul şi fotbalul, sporturi pe care le-am şi practicat de altfel. Îmi place arhitectura, cineva mi-a spus că într-o viaţă anterioară am fost arhitect indian".

Ce nu-i place

„Ipocrizia, aroganţa, epatarea. Nu-mi plac viteza, calele - pentru că au un aspect artificial şi parfumurile foarte persistente. Nu mi-a plăcut deloc istoria contemporană, prin prisma faptului că era prea mult încărcată de ideologie comunistă".

Profil

NĂSCUT. 04 septembrie, 1951, Suceava
STUDII. Facultatea de Chimie Industrială
OCUPAŢIE. inginer, antrenor şah
FAMILIE. căsătorit, două fete

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite