Municipiul Brăila, terorizat cu mirosuri insuportabile de un crematoriu din judeţul Tulcea. „Facem tot posibilul să remediem problema”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Un crematoriu situat pe celălalt mal al Dunării, în localitatea tulceană Smârdan, îi terorizează cu mirosuri greu de suportat pe rezidenţii unei părţi însemnate a municipiului Brăila. Cartiere precum Brăiliţa, Pisc, Comorofca, situate pe partea de oraş dinspre judeţul Tulcea sunt invadate, periodic, de un puternic iz de cadavru în putrefacţie.

"E un miros groaznic, care se repetă la intervale de 1 - 2 săptămâni cel puţin, pe toată zona cartierului Brăiliţa până la B-dul Dorobanţi colţ cu Calea Galaţi, unde am locul de muncă. «Aromele înmiresmate» aduc puţin cu mirosul de făină de oase, miros de ars, miros de cadavru chiar", se plânge brăileanul Alin S.

Şi alţi locatari ai unor cartiere mai îndepărtate de malul Dunării, cum ar fi Chercea, Obor sau Lacu Dulce, spun că mirosul respectiv se face simţit în zona unde au ei casele. Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu precizează, însă, că pe raza municipiului Brăila nu există niciun agent economic a cărui activitate să genereze astfel de miasme.

În acest context, bănuielile se îndreaptă spre crematoriul firmei "Cazacioc" SRL, care funcţionează pe teritoriul judeţului Tulcea, în localitatea Smârdan. Garda de Mediu Brăila transmite că nu are jurisdicţie în judeţul vecini, deci nu poate lua nicio măsură în acest caz, în afară de a informa Garda de mediu Tulcea despre reclamaţiile primite pe această temă.

Din câte se pare, comisarii de mediu tulceni au făcut controale la punctul de lucru al firmei „Cazacioc”, punându-i în vedere patronului să ia măsuri pentru remedierea situaţiei. O recunoaşte inclusiv patronul crematoriului din Smârdan, Gelu Cazacioc, care spune că are deja un plan de investiţii pentru a stopa răspândirea în atmosferă a mirosului insuportabil.

„Inclusiv pe mine, care locuiesc în Smârdan, mă deranjează această situaţie. Când e atmosfera mai densă şi când sunt mai activi curenţii de aer, apare un miros generator de disconfort. Din acest motiv, am luat şi voi lua măsuri pentru rezolvarea situaţiei. În ultima perioadă, am stropit filtrele existente cu var hipocloros, pentru prevenirea răspândirii mirosului. Urmează să montez pe instalaţiile de ardere filtre suplimentare şi să construiesc o hală închisă ermetic, unde să depozitez resturile de animale aduse la crematoriu", spune Gelu Cazacioc.

Acesta atrage, însă, atenţia că şi dinspre canalizarea Brăilei apar mirosuri greu de suportat, mai ales în această perioadă când se lucrează la reabilitarea canalului colector de sub bulevardul Dorobanţilor din municipiu. Totodată, Gelu Cazancioc îi învinovăţeşte şi pe patronii crescătoriilor de animale cu care are contract pentru arderea cadavrelor.

„Potrivit legii, noi ar trebui să preluăm cadavrele sau resturile de animale în stare congelată, însă aproape niciunul dintre furnizorii cu care avem contract, inclusiv cei din Brăila, nu le ţin în congelator, aşa cum ar trebui. De la toţi le luăm în stare de putrefacţie, deci vă daţi seama că ne este foarte greu să împiedicăm răspândirea mirosului", afirmă Gelu Cazacioc, patronul crematoriului aflat la doi paşi de Brăila, în localitatea Smârdan.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite